"Στόχος να δημιουργήσουμε το πλαίσιο για ένα παραγωγικό γύρο διαπραγματεύσεων υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Νίμιτς"
Σημειώνεται ότι το συμπέρασμα των αμερικανικών διπλωματικών αρχών από τη στάση τόσο της Αθήνας, όσο και των Σκοπίων είναι ότι και οι δύο περιμένουν «έναν Αμερικανικό από μηχανής Θεό».
Αποσπάσματα από το τηλεγράφημα:
«... Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει την ένταξη της Μακεδονίας σαν ΠΓΔΜ, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο θα την εγκρίνει.
»Ο στόχος μας είναι να εμποδίσουμε την προεκλογική ρητορική που μεταλλάσσεται σε ένα αυτοεκπληρούμενο βέτο, και να δημιουργήσουμε το πλαίσιο για ένα παραγωγικό γύρο διαπραγματεύσεων υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Νίμιτς (...)
»Οι έλληνες αξιωματούχοι πιστεύουν ότι διαθέτουν μοχλό πίεσης στα Σκόπια για ένα θέμα εσωτερικής νευραλγικής σημασίας: Το όνομα της Μακδονίας. Η κυβέρνηση αμφισβητεί την αξία της ενδιάμεσης συμφωνίας (...)
»Ο Καραμανλής δεν έχει ξεχάσει ότι η εσωτερική διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ μόνο με το ισχνό 1 με 3%(...)
»Δεν είναι να απορεί κανείς ότι ο Καραμανλής άρχισε να υπενθυμίζει στους ψηφοφόρους τις ρίζες του, υποστηρίζοντας ότι και αυτό, επίσης, κατάγεται από την (ελληνική) Μακεδονία (...)
»Οι αποφάσεις που πήρε η Μακεδονική δημοκρατία τους τελευταίους μήνες δεν βοήθησαν. Η αλλαγή ονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων σε Μέγας Αλέξανδρος το Δεκέμβριο προκάλεσε τις αντιδράσεις της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και άλλων πολιτικών κομμάτων (...)
»Και οι δύο πλευρές ψάχνουν ‘έναν Αμερικανικό από μηχανής Θεό’ να επιλύσει γι’ αυτούς το πρόβλημα। Αναγνωρίζοντας τη Μακεδονία (το 90ο περίπου κράτος που το έκανε) η υπερδύναμη Αμερική έγειρε τη ζυγαριά για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας κατά της Ελλάδας (...)»
skai.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου