Με μια συμφωνία επί της αρχής για το αναμορφωμένο από την Κομισιόν "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας" που έχει προτείνει ο γερμανο-γαλλικός άξονας, επιχειρείται σήμερα το απόγευμα να γίνει το πρώτο βήμα στη Σύνοδο Κορυφής για μια "συνολική λύση" που θα πρέπει να καταλήξει η Ε.Ε. στις 24/25 Μαρτίου.
Ο πυρετός των διαβουλεύσεων που συνεχίζεται αδιάλειπτα τα τελευταία 24ωρα φαίνεται να επιτρέπει αισιοδοξία από την πλευρά της Αθήνας ως προς τη δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της τρόικα, όπως επίσης και σε μια μικρή αναπροσαρμογή των επιτοκίων δανεισμού για το ίδιο δάνειο.
Και τα δύο αυτά σημεία, όμως, συνοδεύονται από προϋποθέσεις τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ιρλανδία. Για την Ελλάδα η προϋπόθεση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ που θεωρείται πλέον συνοδευτικό του Μνημονίου και για την Ιρλανδία η σύγκλιση του ελάχιστου συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων.
Αυτό αφορά τη στάση της Γερμανίας, όχι όμως και των άλλων χωρών όπως π.χ. της Φιλανδίας ή της Αυστρίας και της Σλοβακίας οι οποίες διατηρούν τις αντιρρήσεις τους σε κάθε επιπλέον διευκόλυνση της Ελλάδας και ιδιαίτερα σε ό,τι έχει σχέση με την κεφαλαιακή ενίσχυση του Ταμείου διάσωσης (EFSF) ώστε να μπορεί να αναλάβει την αγορά κρατικών ομολόγων, όπως κάνει σήμερα η ΕΚΤ.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν επίσης στο Capital.gr χθες βράδυ ότι η Αθήνα δεν αποκόμισε κανένα ουσιαστικό όφελος από τις τελευταίες επισκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Η επιβεβαίωση του άκαρπου χαρακτήρα των επισκέψεων έγινε χθες στο Παρίσι όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν κατάφερε να αποσπάσει τη δημόσια υπόσχεση του Γάλλου Προέδρου για μια ουσιαστική μεσολάβηση προς την κα Μέρκελ. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι υπουργοί οικονομικών που θα συνέλθουν την Δευτέρα στο Eurogroup αναμένεται να δώσουν μια πιο συγκεκριμένη εικόνα για το πόσο έχουν προχωρήσει οι διαβουλεύσεις για μια "συνολική λύση" στις 24 και 25 Μαρτίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου