Tο ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο" επανέλαβε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η βελγική εφημερίδα «Ντε Σταντάρ»। «Το πρόβλημα είναι...
ότι ο κόσμος δεν δίνει σε αυτή τη χώρα καθόλου χρόνο» είπε χαρακτηριστικά।
Ο πρόεδρος της ΕΕ τονίζει ότι «πέρσι το Μάιο, μόλις η Ελλάδα είχε καταρτίσει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, οι πάντες ήδη μιλούσαν για την μη βιωσιμότητα του χρέους».
Ο Ρομπαϊ έκανε ακόμη αναφορές σε διάφορες άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, στις οποίες είχε δοθεί αρκετός χρόνος για να αντιμετωπίσουν.
"Στο Βέλγιο είχε δοθεί, τη δεκαετία του '90, ένα χρονικό διάστημα επτά χρόνων για να μειώσει ένα έλλειμμα της τάξεως του 7,5%, στη Σουηδία περιθώριο οκτώ χρόνων, στα τέλη της δεκαετίας του '80 και τις αρχές του '90" είπε και συνέχισε:
«Πιστεύω ότι το χρέος της Ελλάδας είναι ανεκτό, αν της δοθεί αρκετός χρόνος για το αντιμετωπίσει. Στην πραγματικότητα, οι αγορές θα έπρεπε να το λάβουν αυτό υπόψη, καθώς δεν ισχύει ότι οι Έλληνες αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους. Όχι μόνο κάνουν δραστική εξυγίανση, αλλά, κυρίως, προωθούν ιδιωτικοποιήσεις αξίας 50 δις ευρώ. Για μια τόσο μικρή χώρα, αυτό είναι γιγαντιαίο».
Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση, ο πρόεδρος της ΕΕ τόνισε ότι τα πλεονεκτήματα μιας αναδιάρθρωσης δεν είναι τόσο σημαντικά όσο τα μειονεκτήματα. «Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι μιλούν υπερβολικά πολύ και με επιπολαιότητα για το θέμα αυτό. Θα επρόκειτο για πραγματική περιπέτεια».
Ερωτώμενος εάν διαφωνεί με την άποψη ότι λόγω της ταχύτητας των επιβεβλημένων περικοπών, η οικονομία της χώρας ενδέχεται να χάσει τη δυναμική της, απάντησε ότι το ιδανικότερο θα ήταν να μπορούσε να επιμηκυνθεί χρονικά η εξυγίανση.
«Αλλά αυτό δε γίνεται για την Ελλάδα. Το ελληνικό πρόβλημα ήρθε στο φως μετά τη στατιστική απάτη, λόγω της οποίας ξέσπασε μια πραγματική κρίση εμπιστοσύνης. Δεν υπήρχε, λοιπόν, πραγματικά, καμία άλλη επιλογή. Μια αξιόπιστη εξυγίανση μπορεί να αποκαταστήσει πράγματι το ίδιο γρήγορα την εμπιστοσύνη του καταναλωτή, αν και είναι αλήθεια ότι η χώρα θα πρέπει πρώτα να διέλθει μια δύσκολη περίοδο. Αυτό το έχουμε ζήσει και εμείς στο Βέλγιο».
Σε άλλη ερώτηση εάν η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει φτάσει στα όρια της, τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα θέμα αλληλεγγύης.
«Πρόκειται για δάνεια, όχι δώρα. Ακόμη περισσότερο: ο βέλγος φορολογούμενος θα έχει όφελος από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα εκτός του μηχανισμού στήριξης. Το επιτόκιο για αυτά τα χρήματα είναι υψηλότερο από εκείνο των δανείων που πρέπει να λάβουν τα κράτη-μέλη για να χρηματοδοτήσουν το μηχανισμό στήριξης»
Πηγή: newscode.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου