Ο «γάμος του αιώνα» τελέστηκε σήμερα στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, ενώπιον χιλίων εννιακοσίων καλεσμένων।
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου παντρεύτηκε την επί πολλά χρόνια αγαπημένη του, Κέιτ Μίντλετον και στο εξής θα φέρουν τους τίτλους του δούκα και της δούκισσας του Κέιμπριτζ.
Στην τελετή χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Ρόουαν Ουίλιαμς.
Η Κέιτ ήταν ντυμένη με ένα ιβουάρ νυφικό με δαντέλες, δημιουργία της Σάρα Μπάρτον, καλλιτεχνικής διευθύντριας του Οίκου Αλεξάντερ Μακ Κουίν. Ο Ουίλιαμ φορούσε την κόκκινη στολή του συντάγματος των Ιρλανδών Φρουρών.
Ο γαμπρός χρειάστηκε πάντως να περιμένει επί 45 λεπτά την άφιξη της νύφης μέσα στο Αββαείο, που ήταν διακοσμημένο με σφένδαμους. Η νύφη έφτασε λίγα λεπτά πριν από τη μία το μεσημέρι με Ρολς Ρόις.
Ανάμεσα στους καλεσμένους υπήρχαν διασημότητες, όπως το ζεύγος Μπέκαμ, ο Γκάι Ρίτσι και ο Έλτον Τζον, καθώς και εκπρόσωποι 60 βασιλικών οικογενειών από όλο τον κόσμο. Επίσης, παρευρέθηκε ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, πατέρας του Ντόντι Αλ Φαγέντ, τελευταίου συντρόφου της πριγκίπισσας Νταϊάνας, όπως και μέλη της ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας Λαιμού.
Έξω από το Αββαείο και κατά μήκος του δρόμου μέχρι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ένα τεράστιο πλήθος είχε συγκεντρωθεί ήδη από τα ξημερώματα. Πολλοί κρατούσαν χάρτινα σημαιάκια, χειροκροτούσαν και φώναζαν καθώς περνούσαν από μπροστά τους τα αυτοκίνητα που μετέφεραν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Από την πολιτική σκηνή, στο γάμο είχε προσκληθεί ο πρώην πρωθυπουργός των Συντηρητικών Τζον Μέιτζορ (1990-97), όχι όμως και οι διάδοχοί του των Εργατικών, ο Τόνι Μπλερ και ο Γκόρντον Μπράουν. Παρόντες ήταν ο νυν πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ, μαζί με την πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ.
Το γαμήλιο δώρο του Κάμερον ήταν μια συλλογή φωτογραφιών, ενώ ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον προσέφερε ένα διπλό ποδήλατο στο ζευγάρι.
Η τελετή αναμεταδόθηκε από γιγαντοοθόνες στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ και το Χάιντ Παρκ. Υπολογίζεται ότι 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι την παρακολούθησαν σε όλο τον κόσμο.
Στο Εδιμβούργο, όμως, την πανηγυρική ατμόσφαιρα διατάραξαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών κατά της μοναρχίας και υποστηρικτών της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας। Συλλήψεις έγιναν και στο Λονδίνο, 43 στον αριθμό, γύρω από τη ζώνη ασφαλείας.
newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου