Στο τηλεγράφημα 09ATHENS216, που εστάλη στις 19 Φεβρουαρίου 2009 αφορά στην παρουσίαση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας από τον κ. Παπαθανασίου, την εποχή που είχε μόλις αναλάβει τα νέα του καθήκοντα σαν Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή. Η συνάντηση που λαμβάνει χώρα κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου του 2009, γίνεται την εποχή που η Ελληνική οικονομία μόλις που έχει αρχίσει να απασχολεί τον διεθνή τύπο, πολύ πριν όμως τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 και τα Greek Statistics.
Ο τότε Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ σχολιάζει ως «μη ρεαλιστική» και «δονκιχωτική» την άποψη της κυβέρνησης και του υπουργού ότι η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί από την κρίση, σε αντίθεση με ό,τι έχει ήδη συμβεί σε άλλες οικονομίες.
«Ο τόνος του υπουργού στην συνάντηση», σημειώνει ο Σκπέκχαρντ, «προσομοίαζε στην δημόσια ρητορική του που χαρακτηρίζεται από έλλειψη νηφαλιότητας σχετικά με τον πραγματικό αντίκτυπο της Οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα».
Στα σχόλιά του, ο τότε Αμερικανός πρέσβης εκφράζει την ανησυχία του ότι η απροθυμία της κυβέρνησης να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση και να αναλάβει τις ευθύνες της, σε συνδυασμό με τις υπεραισιόδοξες δηλώσεις στον Τύπο, δίνουν στις αγορές την εντύπωση ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πάρει στα σοβαρά την υπόθεση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της προώθησης επιπλέον διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Στο κείμενο των συμπερασμάτων του για τη συνάντηση με τον κ. Παπαθανασίου, ο κ. Σπέκχαρντ αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση «αντί να ελπίζει για το καλύτερο και να προετοιμάζεται για το χειρότερο, φαίνεται να προετοιμάζεται για το καλύτερο, να και «αγνοούσε τα υπόλοιπα» ενδεχόμενα.
Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο κ। Ντέιβιντ Σπέκχαρντ, ο εν Ελλάδι Αμερικανός πρέσβης το 2009, μετά την πρώτη του συνάντηση με τον τότε υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου.
skai
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου