Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Η Τρόϊκα ή οι μεγαλοεργοδότες θέλουν τα νέα μέτρα;

Τα νέα επώδυνα διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρα, για τα οποία έχει ήδη δεσμευθεί η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου με το 6ο Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής της 31ης-10-2011 και τα οποία προβλέπουν μειώσεις μισθών για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, περικοπές επιδομάτων για τους δημόσιους λειτουργούς και τους εργαζομένους στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ και...
τις κρατικές τράπεζες, καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, απολύσεις υπαλλήλων από δημόσιες υπηρεσίες και νέο «ψαλίδισμα» σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, εξετάζουν ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ε. Βενιζέλος, με τους επικεφαλής των επιθεωρητών της Τρόικας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που βρίσκονται από την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα.
Σύμφωνα με όσα γράφει ο “Τύπος της Κυριακής”, με το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έχουν συμφωνήσει Παπαδήμος-Βενιζέλος-Τρόικα, η οριστική συμφωνία για το νέο Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 30 Ιανουαρίου. Πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι εκκρεμότητες θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί εντός των προσεχών 8 ημερών! Με άλλα λόγια τα χρονικά περιθώρια για μια επωφελή για τον ελληνικό λαό διαπραγμάτευση της νέας οικονομικής πολιτικής έχουν σκόπιμα περιοριστεί!
Παράλληλα άρχισαν οι εκβιασμοί ότι αν δεν δεσμευθεί η χώρα για νέα μέτρα μέχρι το … 2015, δεν θα εκταμιευτεί η νέα δόση-μαμούθ των 89 δισ. ευρώ! Έτσι απειλούν, για παράδειγμα, ότι αν δεν μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις δεν θα υπογραφεί η δανειακή
Με άλλα λόγια θέλουν να εξαναγκάσουν το Σαμαρά που διαφωνεί με τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, όπως και σε μέτρα που θα επιδεινώσουν την ύφεση, να υπονομεύσει από τώρα την διακυβέρνησή του και να αποδεχτεί το τελεσίγραφο που συνέταξαν από κοινού ο Βενιζέλος με την Τρόικα, στο πλαίσιο εφαρμογής των σχεδίων για πλήρη εξαθλίωση των Ελλήνων πολιτών.
Όπως όμως επισημάναμε επανειλημμένως έχουν ήδη εκδηλωθεί δημοσίως μεγάλες διαφορές στο εσωτερικό της Τρόϊκα για την Ελλάδα την ίδια στιγμή που ακόμα και η Μέρκελ με τον Σαρκοζί μιλάνε για μέτρα ανάπτυξης και όχι για μέτρα λιτότητας.
Μόλις προχθές, για παράδειγμα, γράφαμε ότι ο ίδιος ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Π. Καρβούνης, διευκρίνησε ότι
Η τρόικα δεν έχει θέσει θέμα 13ου και 14ου μισθού, ούτε ζήτησε να μειωθεί ο κατώτερος μισθός”.  Και ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή η οποία αν θελήσει θα μειώσει μισθούς, όχι η τρόικα. Και ότι  ”είναι μύθος ότι δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου…βέβαια και υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης και επαναδιαπραγμάτευσης”.
Επιχειρηματικά συμφέροντα χρησιμοποιούν την Τρόικα ως μπαμπούλα   
Όπως άλλωστε είναι γνωστό, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης διέψευσε προχθές όσους υποστήριζαν ότι η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής και του 13ου και 14ου μισθού αποτελεί αδιαπραγμάτευτο από την πλευρά των πιστωτών όρο για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης και επέρριψε εμμέσως ευθύνες για τον πανικό των τελευταίων εβδομάδων σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η αλήθεια είναι, βεβαίως, ότι σαφώς και θα ήθελε η Τρόικα  να συζητηθούν -και- τα θέματα του κατώτατου μισθού και των Δώρων. Όμως ουδέποτε έθεσαν ως προαπαιτούμενο την κατάργησή τους για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης. Στην πραγματικότητας το επιδίωξαν αυτό συγκεκριμένα μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα.
Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από το περιεχόμενο του non paper που απέσπασαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ από τα έγγραφα τα οποία βρίσκονταν στο τραπέζι γύρω από το οποίο θα συζητούσαν οι επικεφαλής της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών ενώσεων, την περασμένη Τετάρτη (στο πλαίσιο της συνάντησης που ματαιώθηκε λόγω της αιφνιδιαστικής εισβολής από τα μέλη της προσκείμενης στο ΚΚΕ συνδικαλιστικής παράταξης). Μέσα από το περιεχόμενο αυτού του ανυπόγραφου εγγράφου, το οποίο φαίνεται να ανήκει σε εργοδοτικό φορέα, μεταξύ άλλων, προτείνεται η αναστολή ισχύος τόσο των κλαδικών συμβάσεων όσο και της ΕΓΣΣΕ, δηλαδή η κατάργηση του ελάχιστου μισθού των 751 ευρώ το μήνα μικτά.
Όπως λοιπόν σημειώνει και ο “Τύπος της Κυριακής” γίνεται αυτό που έγινε και επί γερμανικής κατοχής. Με τη χώρα να έχει χάσει την οικονομική κυριαρχία της, κάποιοι (μεγαλοεπιχειρηματίες) με την αρωγή ανώτατων κυβερνητικών στελεχών βρήκαν την ευκαιρία να φορέσουν την «κουκούλα» για να υφαρπάξουν τα ελάχιστα εναπομείναντα μισθολογικά δικαιώματα…
(Antinews, με πληροφορίες από τον “Τύπο της Κυριακής”)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου