Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Υπεράνω υποψίας τα μέλη του κυκλώματος,με καταθέσεις εκατομμυρίων στην Ελβετία.

Επί 8 μήνες δεκάδες άνθρωποι «υπεράνω υποψίας» , βρέθηκαν στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών, ώστε να προκύψει ο ρόλος τους μέσα στις τέσσερις συνολικά ομάδες που εξαρθρώθηκαν.
Ο εφοριακός φέρεται στη δικογραφία να δέχεται, εξαιτίας της θέσης της οποίας υπηρετούσε στο ΣΔΟΕ, καταγγελίες σε βάρος άλλων μελών του κυκλώματος ότι διενεργούσαν τοκογλυφίες, αλλά δεν διενήργησε καμία έρευνα...


Ο  δημοσιογράφος, φέρεται να μεσολαβούσε προς υποψήφιους πελάτες με το αζημίωτο, άλλοι φέρονται να είχαν αναλάβει τον εκφοβισμό όσων δεν πλήρωναν με «συνέπεια» τις οφειλές τους.

Ενδεικτικό πάντως της όλης κατάστασης είναι ότι έχουν ανοίξει και άλλες υποθέσεις, και ειδικά υποθέσεις επιχειρηματιών (όπως ενός πολύ συγκεκριμένου και ιδιαίτερα γνωστού στη Θεσσαλονίκη) οι οποίοι αυτοκτόνησαν στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, υπό το βάρος της πίεσης που λέγεται ότι τους ασκούνταν για άμεση πληρωμή των οφειλών τους.

Σήμερα οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για την απαγγελία των κατηγοριών που βαρύνουν τον καθένα ξεχωριστά.

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

Καταθέσεις στο όνομα τους διατηρούσαν στην Ελβετία μέλη ενός από τα τέσσερα κυκλώματα τοκογλυφίας που εξαρθρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Κατηγορούμενοι  εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις 5 εκατομμυρίων ευρώ σε Ελβετική Τράπεζα, ενώ την ίδια στιγμή, άλλο κύκλωμα στο οποίο φέρεται ως επικεφαλής ένας  επιχειρηματίας και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, εμφανίζει κατά τους αστυνομικούς «κέρδη» 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Με αυτήν την «ομάδα» φέρεται να συνεργάζεται και ο δημοσιογράφος , ο δικηγόρος , ο οποίος συνέτασσε τα ιδιωτικά συμφωνητικά των δανείων, καθώς και ο εφοριακός που υπηρετούσε στο ΣΔΟΕ .

ΣΤΙΣ 52 ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ-ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΟΥΝ

Την ίδια ώρα πέντε ακόμα συλλήψεις πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί, για το κύκλωμα .
Ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων ανέρχεται πλέον σε 52, ενώ κατασχέθηκαν 19 πολυτελή αυτοκίνητα, 4 δίκυκλα, εκατοντάδες συναλλαγματικές και επιταγές, 100.000 ευρώ σε μετρητά, εκατοντάδες  ιδιωτικά συμφωνητικά δανείων .

Ενδεικτικό της κατάστασης ενώπιον της οποίας έχουν βρεθεί οι αστυνομικοί, είναι ότι δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τα εκατοντάδες εκατομμύρια που έχουν διακινηθεί μέσω των τοκογλυφιών και αναμένουν τη συνολική άρση απορρήτου για τις καταθέσεις των συλληφθέντων.
Ο αριθμός των συλληφθέντων είναι τόσο μεγάλος που υπάρχει έλλειψη χώρου στο κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Έτσι, χθες οι συλληφθέντες «φιλοξενήθηκαν» στο αμφιθέατρο του κτηρίου. Στα χέρια της αστυνομίας, εκτός από τις εκατοντάδες τηλεφωνικές συνομιλίες των εμπλεκομένων οι οποίες έχουν καταγραφεί από το βαλιτσάκι της ΕΥΠ , βρίσκονται και επώνυμες καταγγελίες θυμάτων του κυκλώματος

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΔΟΕ ΚΑΙ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΡΕΥΝΑ

Αναφορικά με την διεξαγόμενη έρευνα στη Θεσσαλονίκη για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων, που ενέχονται σε πολυάριθμες υποθέσεις εκβιάσεων, τοκογλυφίας, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ανακοινώνονται τα εξής, σχετικά με τη συμβολή του στην διερεύνηση των παραπάνω υποθέσεων:

Στις 26-5-2011 δόθηκε σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, για συνδρομή στο 3ο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, περί άρσης του φορολογικού απορρήτου των οικονομικών στοιχείων συγκεκριμένων προσώπων.

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας συνέλεξε άμεσα από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) τα στοιχεία που της ζητήθηκαν και τα παρέδωσε στα γραφεία της σε εντεταλμένο αστυνομικό.

Στις 29-7-2011 η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας παρέδωσε στην Ελληνική Αστυνομία, μετά από αίτημά της την ίδια μέρα, στοιχεία που αφορούσαν βεβαιώσεις κερδών της ΟΠΑΠ ΑΕ για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Επιπλέον συμπληρωματικά στοιχεία, παρέδωσε το ΣΔΟΕ σε εντεταλμένους αστυνομικούς στις 8-8-2011, 10-8-2011, 17-8-2011, 6-9-2011, 23-9-2011 και 30-11-2011, ενημερώνοντας παράλληλα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Ήδη, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννης Διώτης διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για την διερεύνηση της νομιμότητας χορήγησης βεβαιώσεων κερδών της ΟΠΑΠ ΑΕ. Υπενθυμίζεται ότι πέραν των ερευνών που διεξάγει ως διωκτική αρχή, το ΣΔΟΕ συνδράμει άμεσα τις προσπάθειες κάθε άλλης διωκτικής αρχής και επικουρεί πάντα την ελληνική Δικαιοσύνη, με αυτονόητο σεβασμό στους χειρισμούς της.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΣΔΟΕ συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο του για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και κάθε συναφούς έκνομης δραστηριότητας, με στόχο την αποκατάσταση και εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης στην ελληνική κοινωνία και πίστης ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Αυτό αφορά και στελέχη του ίδιου του ΣΔΟΕ, εφόσον παραβιάζουν το νόμο και το καθήκον τους. Και αυτό φάνηκε και στις συγκεκριμένες υποθέσεις
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου