Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Σε νέα δίκη ο Π. Ψωμιάδης - Αναιρέθηκε η καταδίκη του

Ο Π. Ψωμιάδης μετά την επίμαχη καταδίκη του τέθηκε σε αργία με απόφαση του γενικού γραμματέα Μακεδονίας-Θράκης.
Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την εφετειακή απόφαση με την οποία είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή ο τέως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης και τον παραπέμπει σε νέα δίκη ενώπιον και πάλι του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης...


Υπενθυμίζεται ότι κατά της απόφασης του γ.γ. Μακεδονίας-Θράκης ο Π. Ψωμιάδης έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται η έκδοση σχετικής απόφασης.

Ο τέως περιφερειάρχης καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης (αποφάσεις 943-944/2011) σε φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος. Η παράβαση καθήκοντος ανάγεται στο ότι καθ' υπέρβαση της διακριτικής ευχέρειας της εξουσίας του μείωσε σε 5.000 ευρώ πρόστιμο των 89.000 ευρώ, το οποίο είχε επιβληθεί σε βάρος πρατηριούχου υγρών καυσίμων ο οποίος φέρεται ότι νόθευσε καύσιμα, με αποτέλεσμα να ωφεληθεί ο πρατηριούχος και να ζημιωθεί η Νομαρχία.

Ο κ. Ψωμιάδης υποστηρίζει ότι επειδή δεν είχε τις απαιτούμενες νομικές γνώσεις δεν κινήθηκε από μόνος του και κατά την κρίση του, αλλά ακολούθησε τις οδηγίες της νομικής υπηρεσίας της Νομαρχίας. Δηλαδή ότι μπορεί ως νομάρχης να προβεί στη μείωση του προστίμου.

Οι αρεοπαγίτες ακολουθώντας την πρόταση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανασίου Κονταξή, έκριναν ότι οι δυο καταδικαστικές εφετειακές αποφάσεις δεν είναι πλήρως αιτιολογημένες, όπως απαιτεί το Σύνταγμα και τις αναίρεσε παραπέμποντας την υπόθεση να δικαστεί και πάλι στο Εφετείο Θεσσαλονίκης από άλλους όμως δικαστές, εκτός αυτών που τον δίκασαν την πρώτη φορά.
tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου