Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Διαμεσολάβηση μόνο για εμπορικά μισθώματα

Το ρόλο του διαμεσολαβητή στις συζητήσεις μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών για το ενοίκιο των εμπορικών μισθώσεων, καλείται να αναλάβει η Επιτροπή Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων Ιωαννίνων που συγκροτήθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη.
Η Επιτροπή μπορεί να επιληφθεί των υποθέσεων αρμοδιότητάς της μετά από ενυπόγραφη αναφορά ενός τουλάχιστον εκ των δύο εμπλεκόμενων μερών...

Θα πρέπει ωστόσο να συντρέχουν βασικές προϋποθέσεις, όπως είναι η παρέλευση διετίας από την έναρξη της μίσθωσης ή από την τελευταία αναπροσαρμογή του μισθώματος ή έστω από την προηγούμενη αναφορά και έγγραφη όχληση για αναπροσαρμογή προς τον ιδιοκτήτη ή αντίστροφα, χωρίς ανταπόκριση.
Πρόεδρος της Επιτροπής στην ΠΕ Ιωαννίνων ορίστηκε η Αθανασία Μήτρου, δικαστική αντιπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του κράτους στο δικαστικό γραφείο Ιωαννίνων, ενώ τα άλλα δύο μέλη της Επιτροπής είναι ένας εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων και ένας εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου.
Η κα Μήτρου αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που θα πρέπει να συντρέχουν για να συνεδριάσει η Επιτροπή και να εξετάσει ένα συγκεκριμένο αίτημα αναπροσαρμογής του μισθώματος.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η αναπροσαρμογή αφορά μόνο εμπορικά ακίνητα (γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία, κυλικεία κ.α) και όχι μισθώσεις πρώτης ή δεύτερης κατοικίας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο 232 της Περιφέρειας Ηπείρου για να παραλάβουν τα δικαιολογητικά και το υπόδειγμα της αίτησης.
«Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να εμφανιστούν ενώπιον της Επιτροπής προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους. Η Επιτροπή αναλαμβάνει να βοηθήσει ώστε να υπάρξει συμφωνία. Το πόρισμα ωστόσο της Επιτροπής δεν είναι δεσμευτικό για κανένα από τα δύο μέρη, ούτε φυσικά για το δικαστήριο σε περίπτωση που ακολουθήσει η δικαστική οδός. Εμείς θέλουμε να διευκολύνουμε και τις δύο πλευρές που πλήττονται από την κρίση για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση», σημείωσε η κα Μήτρου.
Παράλληλα πάντως με τη συγκρότηση των επιτροπών αυτών η πολιτεία ευελπιστεί ότι θα αποφορτιστούν τα δικαστήρια της χώρας από ένα μεγάλο μέρος προσφυγών που αφορούν αναπροσαρμογές μισθωμάτων.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ από την Ελευθερία
epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου