Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Financial Times: "Βλέπουν" επίτροπο στην Ελλάδα

Με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα των Financial Times συνεχίζονται οι φήμες ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει από την Ελλάδα να εκχωρήσει την εθνική της κυριαρχία επί του καθορισμού της φορολογικής πολιτικής και των δαπανών σε ένα «δημοσιονομικό επίτροπο» ως αντάλλαγμα για το δεύτερο πακέτο διάσωσης των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ...

Την πληροφορία αυτή επικαλούνται οι Financial Times σύμφωνα με αντίγραφο γερμανικής πρότασης που φέρεται να διανεμήθηκε στους αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης που απαρτίζουν τη λεγόμενη «ομάδα εργασίας του ευρώ» το απόγευμα της Παρασκευής.  Το αντίγραφο αυτό αναφέρει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να τεθεί υπό αυστηρή καθοδήγηση και σύστημα ελέγχου.

Σε μια πρωτοφανή επέκταση του ελέγχου της ΕΕ επί ενός κράτους μέλους, ο δημοσιονομικός επίτροπος θα είχε την εξουσία άσκησης βέτο επί αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, εφόσον αυτές δεν συνάδουν με τους στόχους που θέτουν οι διεθνείς πιστωτές, όπως σχολιάζει η εφημερίδα.

Ακόμη, ο επίτροπος, που θα οριζόταν από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα αναλάμβανε την ευθύνη εποπτείας όλων των μεγάλων τομέων δαπανών της ελληνικής κυβέρνησης. 

«Με βάση την απογοητευτική συμμόρφωση μέχρι στιγμής, η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ορισμένο χρονικό διάστημα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την πρόταση των Γερμανών η Ελλάδα θα υποχρεωνόταν να θεσπίσει νόμο που θα δεσμεύει μόνιμα τα κρατικά έσοδα προς εξυπηρέτηση του χρέους «κατά προτεραιότητα», ενώ επισημαίνεται πως ένας τέτοιος νόμος θα βεβαίωνε τις αγορές και τους πιστωτές ότι δε θα υπάρξει πτώχευση στο μέλλον. 

Αξίζει, τέλος να σημειώσουμε ότι, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στους Financial Times άγνοια για την πρόταση, ενώ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου αρνήθηκε να σχολιάσει.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου