Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

Υποβαθμίζουν την Γαλλία, απέτυχε το PSI

Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση, έλεγε ο Μεγάλος Τιμονιέρης, και φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες έτσι ακριβώς είναι. Όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι αναμένεται η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας από Standard & Poor’s , πράγμα το οποίο μετέδωσε και η γαλλική κρατική τηλεόραση.
Αντιθέτως η Standard & Poor’s φαίνεται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και το Λουξεμβούργου.
Επίσης, πριν από λίγο τέλειωσε...
και ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων με τον Τσαρλς Νταλάρα και σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής του IIF έφυγε πολύ… σκεπτικός από το Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, το Reuters επικαλείται δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου (βλέπε Ευ. Βενιζέλο) ο οποίος λέει ότι είναι λιγότερο αισιόδοξος από χθες αλλά ότι θα ήταν καταστροφή να μην κλείσει το PSI.
Η υποβάθμιση της Γαλλίας ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου και ίσως είναι η τιμωρία για την αλαζονεία τους. Είναι όμως κι ένα σημάδι ότι η οικονομική κρίση επεκτείνεται και πλήττει και την… ισχυρή γαλλική οικονομία. Επιβεβαιώνει δε ότι οι οίκοι αξιολόγησης είναι πανίσχυροι και παίζουν όποτε θέλουν το παιχνίδια της γάτας με το ποντίκι.
Ίσως, πάντως, είναι και ένα καλό νέο για την κρίση στην Ελλάδα καθώς θα κάνει να καταλάβουν αυτούς που αποφασίζουν ότι πρέπει να βρουν ένα συνολικό σχέδιο επίλυσης του προβλήματος. Με μπαλώματα δε γίνεται απολύτως τίποτε. Άλλωστε, φαίνεται ότι ετοιμάζεται σύντομα και η υποβάθμιση της Γερμανίας, κάτι που φάνηκε από δηλώσεις αξιωματούχων στο Βερολίνο, ότι το τριπλό Α είναι μια φενάκη σε έναν υπερχρεωμένο πλανήτη. Άρα ετοιμάζονται κι αυτοί…
Οι πληροφορίες που έρχονται είναι ραγδαίες καθώς φαίνεται ότι υποβαθμίζονται και οι οικονομίες της Αυστρίας και της Σλοβακίας με την πρώτη να έχει σοβαρά ανοίγματα στις ουγγρικές τράπεζες οι οποίες καταρρέουν. Με το άκουσμα της είδησης για υποβάθμιση της Γαλλίας άρχισαν η κατρακύλα στα χρηματιστήρια του Παρισιού αλλά και στη Wall Street ενώ τα επιτόκια των ισπανικών, ιταλικών και γαλλικών ομολόγων αυξάνονταν σημαντικά, ένδειξη της δυσπιστίας των αγορών απέναντι στην οικονομία των χωρών αυτών.
Αναφορικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέους, η λιτή  ανακοίνωση του IIF του Νταλάρα τα λέει όλα: «Ελπίζουμε η Ελλάδα να ξαναδιαπραγματευτεί με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο να ολοκληρωθεί μια αμοιβαία αποδεκτή εθελοντική συμφωνία για το χρέος».
Κατά την γνώμη μας η ανακοίνωση λέει καθαρά ότι οι συνομιλίες απέτυχαν αφού δεν αναφέρει ημερομηνία επανεκκίνησής του.
Προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν ότι η συμφωνία για το PSI θα κλείσει αργά ή γρήγορα και θα ανακοινωθεί μάλλον την ερχόμενη Τετάρτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Νταλάρα και ο Βενιζέλος πιέζουν τα hedge funds που έχουν ποντάρει στα ελληνικά cds και πιέζουν με την σειρά τους για χρεοκοπία της Ελλάδας που θα τους αποφέρει τεράστια κέρδη. Θέλουν να αναγκάσουν δηλαδή όσους διαφωνούν με την ένταξή τους στο κούρεμα, να συμμετάσχουν εθελοντικά.
Πηγές του Reuters στην επιτροπή των πιστωτών αναφέρουν ωστόσο ότι ”είναι πλέον λιγότερο αισιόδοξοι για μια συμφωνία”. Οι ίδιες προειδοποιούν ότι “μια αποτυχία να συμφωνήσουμε θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα και την Ευρώπη”.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου