Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Στο ΑΑ+ η Γαλλία και στο ΒΒΒ+ η Ιταλία από την S&P - Το βράδυ οι επίσημες ανακοινώσεις

Η επίσημη ανακοίνωση για τη Γαλλία αναμένεται να γίνει στις 22.00 ωρα Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες η υποβάθμιση θα είναι κατά μία βαθμίδα δηλαδή θα πέσει στο ΑΑ+.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικόλα Σαρκοζί συναντάται σήμερα το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν μετά την είδηση για την επικείμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο...


Ο Μπαρουέν έφτασε στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

 Γαλλική κυβερνητική πηγή είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο αμερικανικός οίκος S&P αποφάσισε να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Γαλλίας, αφαιρώντας του το τριπλό Α με το οποίο βαθμολογείτο μέχρι σήμερα, διατηρώντας ωστόσο στην καλύτερη δυνατή βαθμολόγηση, δηλαδή το "ΑΑΑ", το αξιόχρεο της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, και στο ίδιο επίπεδο την αξιολόγηση του αξιόχρεου του Βελγίου, δηλαδή στο "ΑΑ".

  "Η υποβάθμιση από τον Standard & Poor's είναι κατά μία βαθμίδα", δήλωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο ευρωπαϊκές πηγές, ενώ ο οίκος είχε απειλήσει το Δεκέμβριο τη Γαλλία με μεγαλύτερη υποβάθμιση, δηλαδή κατά δύο βαθμίδες. Έτσι όπως όλα δείχνουν η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας πέφτει στο ΑΑ+.

Η γαλλική προεδρία αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός, ενώ η υπουργός Προϋπολογισμού και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Βαλερί Πεκρές δήλωσε ότι "η Γαλλία είναι μια σταθερή αξία".

 "Σήμερα η Γαλλία είναι μια σταθερή αξία, μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της και τα νέα όσον αφορά το έλλειμμά μας είναι καλύτερα από αυτό που προβλεπόταν", σημείωσε η υπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM-TV, διευκρινίζοντας ότι "δεν κάνει εικασίες προς καμία κατεύθυνση για τις αποφάσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης".


Ο χάρτης δημοσιεύθηκε στην γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ με πηγή την S&P και δείχνει την Γαλλία και την Αυστρία να βρίσκονται κάτω από τα τρία Α.



  Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αποφάσισε να στερήσει και μια δεύτερη χώρα της ευρωζώνης από την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση που είναι το τριπλό Α.

    "Πρόκειται για την Αυστρία ή τη Φινλανδία", δήλωσε άλλη πηγή, καθώς οι τρεις άλλες χώρες της ευρωζώνης που βαθμολογούνται με τριπλό Α, η Γερμανία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, διατηρήθηκαν στο ίδιο επίπεδο.

Σύμφωνα πάντως με το CNBC ακολουθεί κατά δύο βαθμίδες  υποβάθμιση για Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία. Όπως μεταδίδει και το Bloomberg η υποβάθμιση της Ιταλίας θα πέσει στο BBB+.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης ενημέρωσε τις κυβερνήσεις για την απόφασή του, σύμφωνα με κυβερνητική πηγη.

Με οριακή πτώση έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο του Παρισιού, μετά από μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις εξαιτίας των πληροφοριών που έκαναν λόγο για επικείμενη υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's. Οριακή πτώση και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου