Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Απώλειες 31 δισ. ευρώ από το παρεμπόριο μόνο για το 2009

Σε 31 δισ. ευρώ μεταφράζονται οι απώλειες για την ελληνική αγορά και το Δημόσιο από το παρεμπόριο μόνο για το 2009, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Από αυτά, τα 25 δισ. ευρώ είναι στην ουσία ο διαφυγών τζίρος του νόμιμου εμπορίου και 6 δισ. ευρώ η απώλεια φορολογικών εσόδων για το κράτος. Παρά την επιδείνωση του φαινομένου, ωστόσο, η πολιτεία δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να δράσει αποφασιστικά για την καταπολέμηση του παρεμπορίου και η αποκάλυψη των όποιων κυκλωμάτων οφείλεται κατά κύριο λόγο στη δράση που έχουν αναλάβει οι ίδιες οι επιχειρήσεις, προσλαμβάνοντας ιδιωτικούς ντετέκτιβ! Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το υπαίθριο εμπόριο, καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις διακίνησης παράνομων εμπορευμάτων από το συστεγασμένο εμπόριο, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν διώξεις κατά εμπόρων.

Στις καταγγελίες αυτές προέβη χθες ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης για τον περιορισμό του παρεμπορίου με κεντρικό σύνθημα «Το παρεμπόριο αφήνει πολλά θύματα». Η εκστρατεία περιλαμβάνει την προβολή τηλεοπτικού μηνύματος μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχει και σχετικό ραδιοφωνικό μήνυμα. Επίσης, σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους, θα επικολληθούν στις προσόψεις των εμπορικών καταστημάτων σχετικές αφίσες, ενώ θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια κυρίως στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, το ΕΒΕΑ έχει προτείνει επίσημα στην πολιτεία τη σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου, πρόταση για την οποία έχουν εκφρασθεί θετικά οι αρμόδιοι από το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς όμως να την έχουν ακόμη υλοποιήσει. «Πίσω από τους συνήθως δυστυχείς μικροπωλητές, υπάρχουν χονδρέμποροι, μεγάλες αποθήκες και κρύβονται πολύ μεγάλα συμφέροντα», υποστήριξε ο κ. Μίχαλος, τονίζοντας ότι αυτό που κυρίως απαιτείται για την καταπολέμηση του παρεμπορίου είναι η πολιτική βούληση.

Το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η Ελλάδα για τα κυκλώματα του παρεμπορίου φαίνεται από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα παράνομα προϊόντα που κατασχέθηκαν στη χώρα μας το 2009 (21.990.722 τεμάχια) αντιστοιχούν περίπου στο 20% του συνόλου των κατασχεθέντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι χώρες από τις οποίες προέρχονται τα παράνομα προϊόντα είναι κυρίως η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Χονγκ Κονγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου