Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Εξι νεκροί από το σαρωτικό τσουνάμι Μετά τον ισχυρό σεισμό των 8,9 βαθμών στην Ιαπωνία


Μετά τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας και έγινε αισθητός έως το Τόκιο και άλλες περιοχές, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νεκροί είναι έξι και πολλοί οι τραυματίες. Υπάρχουν επίσης φόβοι για εγκλωβισμένους σε ένα ξενοδοχείο που κατέρρευσε στην πόλη Σεντάι. Τα Ηνωμένη Έθνη ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αποστολή τουλάχιστον 30 ομάδων διάσωσης στις πληγείσες περιοχές.

Σε ισχύ παραμένει η προειδοποίηση για εκδήλωση τσουνάμι στις ακτές της Ρωσίας, τις Μαριάννες Νήσους, τις Φιλιππίνες και την Ταϊβάν, ενώ συναγερμός έχει σημάνει ακόμα και για τις ακτές της Αυστραλίας, της Νότιας Αμερικής, της Παπούα Νέα Γουινέα και της Νέας Ζηλανδίας. Ήδη, οι αρχές των χωρών που ενδέχεται να πληγούν προχωρούν σε μαζικές εκκενώσεις.

Ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους μπορεί να προκαλέσει καταστροφικό τσουνάμι ικανό να πλήξει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και τις πιο απομακρυσμένες ακτές σε λίγες ώρες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Παρακολούθησης του Ειρηνικού.
Σε δηλώσεις του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν επιβεβαίωσε ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες στις βορειοανατολικές ακτές και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια.

Η δόνηση έγινε αισθητή και στο Τόκιο, που βρίσκεται σε απόσταση 380 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού, και οι περισσότεροι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους.

Στις φλόγες έχουν τυλιχτεί πολλά κτήρια και ένα διυλιστήριο της πετρελαϊκής εταιρείας Cosmo Oil στην πόλη Ιισιχάρα κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, ενώ εκτάκτως διακόπηκε η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων και διυλιστηρίων στις περιφέρειες Μιγιάτζι και Φουκουσίμα, κοντά στον Ειρηνικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου