Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ε. Νοβότνι: «Ναι» σε πρόσθετη βοήθεια αν πληρούνται οι προϋποθέσεις

Έκκληση προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας απηύθυνε ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Έβαλντ Νοβότνι, ενώ τάχθηκε υπέρ της παροχής πρόσθετης βοήθειας στις χώρες που εργάστηκαν σκληρά για να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους.

Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο απαιτεί η Γερμανία προκειμένου να συναινέσει στη διεύρυνση του ρόλου του ευρωπαϊκού ταμείου σταθερότητας, θα είναι στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της Παρασκευής.

«Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς τους κεντρικούς τραπεζίτες είναι να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο», δήλωσε ο Νοβότνι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας.

Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς για την προοπτική παροχής επιπλέον βοήθειας σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα, απάντησε: «Εάν νοιώθει κανείς ότι οι χώρες αυτές προσπαθούν πραγματικά, ότι υλοποιούνται διαρθρωτικές αλλαγές και ότι τα ίδια προβλήματα δεν πρόκειται να επανεμφανιστούν σε δύο χρόνια, τότε θα είχε νόημα να ρυθμιστούν τα πράγματα. Εάν δεν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε δεν υπάρχει λόγος για καμία αλλαγή».

Κληθείς να διευκρινίσει εάν αυτό σημαίνει ότι οι χώρες που καταβάλλουν τις απαιτούμενες προσπάθειες θα πρέπει να ανταμειφθούν με επιπλέον βοήθεια, ο Νοβότνι υποστήριξε πως «τότε θα ήταν τουλάχιστον λογικό να εξετάσουμε πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί το πρόγραμμα έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την επιτυχία του».

Όσον αφορά προτάσεις να αναδιαρθρωθεί το χρέος των εν λόγω κρατών, επιβαρύνοντας ιδιώτες ομολογιούχους, ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη.

Τέλος, επανέλαβε ότι δεν είναι υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο τιμόνι της ΕΚΤ και αναγνώρισε ότι οι χρηματαγορές έχουν υποτιμήσει στο παρελθόν τους κινδύνους για το χρέος. «Είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα ότι οι κίνδυνοι ποικίλλουν και αυτό πρέπει να αντανακλάται στα επιτόκια και τις τιμές», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου