Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα και καθώς σωστικά συνεργεία από δεκάδες χώρες σπεύδουν ή βρίσκονται σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν μετά από το διπλό χτύπημα σεισμού και τσουνάμι, η Ιαπωνία βγάζει από τη φαρέτρα ένα όπλο, στο οποίο ποντάρει: τελευταίας τεχνολογίας ρομπότ-διασώστες.
Τουλάχιστον δύο ομάδες, μία στο Τόκιο και μία στο Σεντάι, ετοιμάζονται να επιστρατεύσουν ρομπότ εντοπισμού και διάσωσης, τα οποία είναι σχεδιασμένα να φθάνουν σε σημεία, όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν ή είναι πολύ επικίνδυνο να πάνε.
Το πρώτο είναι το Active Scope Camera, ένας τηλεκατευθυνόμενος μηχανικός διασώστης μήκους οκτώ μέτρων που, όπως προδίδει το όνομά του, είναι εξοπλισμένος με κάμερες και, σύμφωνα με τη Δρα. Ρόμπιν Μέρφι από το Πανεπιστήμιο Α&Μ του Τέξας, είναι «πιθανότατα το πλέον κατάλληλο ρομπότ για χρήση σε στενούς χώρους». Μοιάζει με φίδι, μήκους 8 μέτρων, το οποίο έρπει με ταχύτητα 4,7 εκατοστών το δευτερόλεπτο και τρυπώνει όπου του «υποδείξει» ο χειριστής.
«Το Active Scope Camera χρησιμοποιήθηκε π.χ. στη διερεύνηση των αιτίων της κατάρρευσης ενός πολυώροφου χώρου στάθμευσης που βρισκόταν υπό κατασκευή στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα», εξηγούσε πρόσφατα ο εφευρέτης του, Σατόσι Ταντοκόρο από το ιαπωνικό Πανεπιστήμιο του Τοχόκου. «Η κάμερα κατόρθωσε να διεισδύσει σε βάθος επτά μέτρων στα ερείπια και τράβηξε λεπτομερείς φωτογραφίες που επέτρεψαν την άντληση ζωτικής σημασίας συμπερασμάτων και δεδομένων για το κτήριο.» Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το ρομπότ-φίδι θα παράσχει εξίσου πολύτιμη βοήθεια κατά τις επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης επιζώντων.
Ένα δεύτερο ρομπότ, που αναμένεται να μετάσχει στις έρευνες είναι ο Quince, ο οποίος χάρη σε τροχούς σαν αυτούς των τανκς, μπορεί να κινηθεί με άνεση πάνω στα συντρίμμια ή ακόμη και να ανεβεί σκάλες, ενώ είναι εξοπλισμένος με σύστημα που επιτρέπει την ανίχνευση ζωής κάτω από τα ερείπια.
Κατά τη Μέρφι, η ομάδα της οποίας είχε χρησιμοποιήσει αντίστοιχα ρομπότ σε ζώνες καταστροφής όπως το World Trade Center στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 ή στη Νέα Ορλεάνη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα, τα ιαπωνικά αυτά ρομπότ έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία και μετά το σεισμό, πέρυσι, στην Αϊτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου