Ζημιά εκατομμυρίων ευρώ αφήνουν στο κυπριακό κράτος αρκετοί επώνυμοι που όπως αποκαλύπτεται δεν πληρώνουν τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται.
Πολλά εκατομμύρια ευρώ χάνει το κυπριακό κράτος από επιφανή πρόσωπα της κυπριακής κοινωνίας, τα οποία δεν καταβάλλουν τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται, διαπιστώθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, η οποία αναμένει τις θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά στην πρόταση νόμου για επέκταση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του Γενικού Ελεγκτή και εισηγήσεις για τις δράσεις και τα μέτρα περιορισμού του φαινομένου των ανείσπρακτων οφειλομένων προς το κράτος.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Γιώργος Γεωργίου, σε δήλωση μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ανέφερε πως αναμένονται πολύ σύντομα οι θέσεις των ενδιαφερομένων για την επέκταση του ελεγκτικού ρόλου του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, ώστε να καλύπτει και εταιρείες ευρύτερων κρατικών συμφερόντων και τα συνταξιοδοτικά ταμεία νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς πρόθεση της Επιτροπής είναι να ψηφισθεί σχετικός νόμος πριν την αυτοδιάλυση της Βουλής.
Πρόσθεσε, ότι κατά τη συνεδρίαση όλοι οι προσκεκλημένοι εξέφρασαν την άποψη τους, υπέβαλαν προτάσεις αντιπροτάσεις και θέσεις τις οποίες η Επιτροπή θα εξετάσει σε προσεχή συνεδρίαση και αφού ανέφερε ότι κλήθηκαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν γραπτώς τις παρατηρήσεις τους, το Υπουργείο Οικονομικών κλήθηκε να απαντήσει στην Επιτροπή εάν προτίθεται να ετοιμάσει και καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο, ώστε ο νόμος που τυχόν θα ψηφισθεί να μην είναι αντισυνταγματικός, καθώς η επέκταση των αρμοδιοτήτων θα συνεπάγεται αύξηση των υπαλλήλων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αριστος Αριστοτέλους ,χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση νόμου, διευκρινίζοντας ότι αυτή χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία.
Χρειάζεται να εντοπισθεί ο αριθμός των εταιρειών που θα καλυφθούν με την επέκταση, πρέπει να προσδιορισθεί η έκταση του ελέγχου και από την άλλη θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το κόστος που θα συνεπάγεται για την Ελεγκτική Υπηρεσία η ανάληψη αυτής της ευθύνης, πρόσθεσε ο κ. Αριστοτέλους αναφέροντας ότι το ΑΚΕΛ θα αναμένει τις θέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Οικονομικών ώστε να είναι σε θέση να έχει καλύτερη κρίση.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα των ανείσπρακτων ενταλμάτων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου είπε ότι μέχρι τον Απρίλη του 2010, τα ανείσπρακτα ποσά ανέρχονταν στα 117. 445.169 ευρώ, εκ των οποίων τα 90 εκατομμύρια αφορούσαν απώλεια εσόδων του κράτους, είτε για οφειλές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είτε πρόστιμα για διάφορα ποινικά αδικήματα.
Διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι πρόκειται για καρκίνωμα που ενδημεί στην υπηρεσία είσπραξης των ενταλμάτων, είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει οι ενδεικνυόμενες ενέργειες περιορισμού του.
"Εντοπίσθηκε ότι διάφοροι επιτήδειοι εναντίον των οποίων εκκρεμεί ένταλμα έρευνας δηλώνονται αγνοούμενοι, η υπηρεσία διαπιστώνει ότι δεν εντοπίζονται και δεν εισπράττονται τα οφειλόμενα προς το κράτος", εξήγησε.
Ο κ. Γεωργίου, είπε ότι η Επιτροπή αναμένει από τις διάφορες υπηρεσίες και ειδικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Αρχηγείο Αστυνομίας, την Ελεγκτική Υπηρεσία και το Γενικό Λογιστήριο όπως αξιοποιήσουν τη σχετική έκθεση ώστε πολύ σύντομα να παρουσιάσουν στη Βουλή πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και να βρεθεί η άκρη το νήματος για περιορισμό και εξάλειψη του καρκινώματος αυτού.
Ο κ. Αριστοτέλους είπε ότι από τον κατάλογο που παρουσιάστηκε στην Επιτροπή, διαφάνηκε ότι τα ανείσπραχτα εντάλματα αφορούν μια σειρά γνωστών και επωνύμων, γεγονός που προσδίδει στο θέμα διαστάσεις σκανδάλου.
"Είναι ένας κατάλογος που διατηρείται χρόνια και κρύβεται κάτω από το χαλί", πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι η εγγραφή του θέματος από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Αριστοφάνη Γεωργίου, φέρνει στην επιφάνεια αδιαφανείς χειρισμούς.
Αναμένεται να κατατεθεί στην Επιτροπή και ο σχετικός κατάλογος που κατάρτισε η Ελεγκτική Υπηρεσία, στον οποίο, όπως ανέφερε περιέχονται αρκετά γνωστά ονόματα της κυπριακής κοινωνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου