Ισχυρά σήματα ανασχηματισμού, τις ημέρες μετά το Πάσχα, εκπέμπουν τα τελευταία 24ωρα συνεργάτες του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν: «Δεν υπάρχει ούτε μία ώρα για χάσιμο, η φθορά της κυβέρνησης πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα».
Εξηγούν πως «με τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε μπροστά μας, χρειάζεται οι βασικοί χειριστές να έχουν νωπή την εντολή του πρωθυπουργού»। Και αυτό, σε περίπτωση αναδόμησης του κυβερνητικού σχήματος, ισχύει είτε μείνουν στον ίδιο θώκο είτε μετακινηθούν।
Κομβικό σημείο των πρωθυπουργικών αποφάσεων αποτελεί και το σχήμα μάχης. Το αν ο Γ. Παπανδρέου θα εγκαινιάσει ένα νέο σύστημα, με κυβερνητική επιτροπή, κύκλους πολιτικής ή κάποιο νέο συντονιστικό όργανο.
Σύμφωνα με μια απλή ανάγνωση των προκλήσεων της συγκυρίας, η κυβέρνηση χρειάζεται πέντε βασικούς παίχτες: έναν που θα αναλάβει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τις δαπάνες, έναν που θα αναλάβει τα έσοδα, έναν που θα αναλάβει τις αποκρατικοποιήσεις, έναν στρατηγό για την ανάπτυξη και έναν που θα αναλάβει το πρότζεκτ της κωδικοποίησης της νομοθεσίας και της αναδιάρθρωσης του κράτους. Η πεντάδα θα συμπληρωθεί από τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την ανασυγκρότηση των κλάδων παραγωγής, από τη γεωργία και τη μεταποίηση μέχρι τις υπηρεσίες υγείας, παιδείας και τουρισμού.
Δεδομένης της σημασίας των θεμάτων ασφαλείας σε κάθε σύγχρονη κοινωνία, η βασική ομάδα θα συμπληρωθεί από το στέλεχος που θα αναλάβει να δώσει στα ένστολα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας τη νέα τους αποστολή.
- Το κεντρικό πρόσωπο της όποιας κίνησης δεν είναι άλλο από αυτό του υπουργού Οικονομικών. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου απολαύει της εμπιστοσύνης του Γ. Παπανδρέου και των ξένων συνομιλητών, εκπροσώπων των δανειστών.
Αλλά το προφίλ του έχει τραυματιστεί από τις επιθέσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και τις όποιες αστοχίες της οικονομικής πολιτικής. Και ο ίδιος, λοιπόν, φέρεται να μην είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο να μετακινηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών.
Επισήμως, βέβαια, Μέγαρο Μαξίμου και πλατεία Συντάγματος διαβεβαιώνουν ότι ο υπουργός θα μείνει στη θέση του. Ανασχηματισμός, όμως, χωρίς αλλαγή του πρωταγωνιστή δεν έχει κανένα νόημα.
- Ετσι, αρχίζουν όλοι να αναζητούν τον αντικαταστάτη του. Αλλοι στον χώρο των προσωπικοτήτων της οικονομίας (Λ. Παπαδήμος, κάποιος τραπεζίτης, ένας καθηγητής) και άλλοι στον χώρο της πολιτικής. Το όνομα το οποίο έχει γραφτεί προς αναβάθμιση κατά κόρον αυτή την περίοδο είναι του Ευ. Βενιζέλου.
Ο υπουργός Αμυνας έχει αποδειχθεί ένας από τους καλύτερους υπουργούς του Γ. Παπανδρέου. Οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν βελτιωθεί, παρά την αναταραχή που προκάλεσε το non paper που διακίνησε το Πεντάγωνο μετά το τελευταίο υπουργικό.
Οι μεταρρυθμίσεις, όμως, απαιτούν έναν βαρύ πολιτικό, που θα συγκρουστεί με τις συντεχνίες και τα συμφέροντα. Και σίγουρα ο Ευ. Βενιζέλος εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία. Υποστηρικτής του είναι ο Χ. Παμπούκης, ο οποίος στον ανασχηματισμό του περασμένου Σεπτεμβρίου τον είχε προτείνει για αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
- Το δεύτερο βασικό ερωτηματικό του ανασχηματισμού είναι η ομάδα της ανάπτυξης. Μ. Χρυσοχοΐδης, Δ. Ρέππας και Τ. Μπιρμπίλη δέχονται κριτική, δεν είναι όμως ίδιες περιπτώσεις. Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης ολοκλήρωσε σε έξι μήνες ό,τι δεν είχε γίνει τους πρώτους δώδεκα.
Ο υπουργός Υποδομών πάγωσε τα έργα, αλλά προσέφερε το ΠΔΕ στην εξυπηρέτηση των ελλειμμάτων.
Αντίθετα, η υπουργός Περιβάλλοντος δέχεται πυρά χωρίς κανείς να μπορεί να της πιστώσει κάποια σημαντική υπηρεσία στην κυβερνητική προσπάθεια. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποχρεώθηκε να τη φέρει προ τετελεσμένου στο θέμα των αυθαιρέτων, αν και όσοι γνωρίζουν την Τ. Μπιρμπίλη λένε ότι δεν θα παραδοθεί αμαχητί.
- Το πρόσωπο που θα αναλάβει επικεφαλής της προσπάθειας να πάρει ξανά μπροστά η μηχανή της ελληνικής οικονομίας μπορεί να μην είναι ένα, αλλά... τρία.
Σύμφωνα με μία εκδοχή ο Μ. Χρυσοχοΐδης θα πάρει ολόκληρο το κεφάλαιο της ανάπτυξης (ενέργεια και τουρισμό, εφόσον ο Π. Γερουλάνος αναλάβει θέση δίπλα στον πρωθυπουργό), ο Δ. Ρέππας όλες τις υποδομές και ο Κ. Σκανδαλίδης θα μείνει στη θέση του, για να ολοκληρώσει την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής που έχει ήδη ξεκινήσει.
- Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής οι εκτιμήσεις των πολιτικών παρατηρητών και των στελεχών είναι ότι κεντρικό πρόσωπο θα αναδειχθεί ο Α. Λοβέρδος.
Η Λ. Κατσέλη αμφισβητείται από συναδέλφους της και την τρόικα, ενώ ο υπουργός Υγείας χαίρει γενικής αναγνώρισης.
Χρονοδιάγραμμα
Οι αμετακίνητοι και τα νέα πρόσωπα που παίζουν να μπουν στην κυβέρνηση
Αμετακίνητοι φαίνεται να είναι οι κάτοχοι σχεδόν όλων των θεσμικών πόστων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βγήκε ενισχυμένος από τη σύγκρουσή του με τη Νέας Δημοκρατίας για τα όσα είπε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένος για την κριτική του στην Αριστερά. Ο Γ. Ραγκούσης χειρίζεται με επιτυχία τον φάκελο μεταρρύθμιση στο κράτος, από το πειθαρχικό δίκαιο και τον «Καλλικράτη» στη δημόσια διοίκηση μέχρι το νέο μισθολόγιο. Ενα ερωτηματικό υπάρχει στο όνομα του Χ. Καστανίδη, καθώς οι κακές σχέσεις κυβέρνησης - δικαστών δεν αποκλείεται να επηρεάσουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού.Αυτό, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει την ενίσχυση του υπουργού Δικαιοσύνης, ώστε να πάρουν το μήνυμα οι δικαστές.
Σε ό,τι αφορά τα νέα πρόσωπα, αυτά είναι αρκετά. Ο Γ. Φλωρίδης έχει σηκώσει το χέρι, το ίδιο έχει κάνει και ο Κ. Καρτάλης, ενώ στους προεδρικούς κύκλους τη σειρά τους αναμένουν πρόσωπα όπως ο Ηλ. Μόσιαλος και ο Ε. Παναρίτη.
Πέραν της περιόδου μετά το Πάσχα, ο Γ. Παπανδρέου έχει και μία άλλη επιλογή: να ολοκληρώσει τις διαδικασίες του Μαΐου και να σχηματίσει νέα κυβέρνηση τον Ιούνιο, ώστε οι νέοι υπουργοί να έχουν και χρόνο προετοιμασίας και να μη χαθεί η καλοκαιρινή περίοδος, καθώς όλοι θα θελήσουν να παρουσιάσουν από την πρώτη στιγμή δείγματα της δουλειάς τους.
Δράση
Κεντρικό το θέμα του συντονισμού
Οποιες κι αν είναι οι αποφάσεις του πρωθυπουργού για τα πρόσωπα, κεντρικό παραμένει το θέμα του συντονισμού.
Τα περισσότερα κορυφαία στελέχη επιμένουν να ζητούν νέο πολιτικό κέντρο, αφήνοντας στον Γ. Παπανδρέου το απόλυτο δικαίωμα να επιλέξει το σχήμα που προτιμά. Στη φάση που εισέρχεται η κυβέρνηση όμως δεν χωρούν διενέξεις. Ο,τι αποφασίζεται θα πρέπει να εκτελείται με ακρίβεια χιλιοστού, καθώς η τρόικα έρχεται τον Μάιο με την κίτρινη κάρτα στο τσεπάκι. Επίσης, η κυβέρνηση είναι εκτός χρόνου και σε ό,τι αφορά το κλίμα στην ελληνική αγορά, όπου η έλλειψη ρευστού οδηγεί σε λουκέτα και αύξηση της ανεργίας.
Θα πρέπει λοιπόν όλες οι δράσεις να προωθηθούν αστραπιαία, αν η κυβέρνηση δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τεράστιο τσουνάμι κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών αντιδράσεων. Μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το θέμα, εμπιστευόμενος τον καθημερινό συντονισμό στη Ρ. Βάρτζελη και στον Χρ. Πρωτόπαπα. Ο Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να αποφασίσει όμως και για το επικοινωνιακό επιτελείο, καθώς ο Γ. Πεταλωτής δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη.
«ΟΧΙ» ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ξεκάθαρο μήνυμα για εξάντληση της τετραετίας
Δεδομένου του πολιτικού κλίματος ο ανασχηματισμός, ως επιλογή, έχει στα υπέρ του ότι θα κόψει μαχαίρι τη συζήτηση για εκλογές.
Ο Γ. Παπανδρέου δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι εγκατέλειψε την προσπάθεια όπως έκανε ο Κ. Καραμανλής και γι' αυτό δεν είναι στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού η επιλογή να στήσει κάλπες.
Ξέρει, όμως, πως υπάρχουν πολλοί που τον πιέζουν σε αυτή την κατεύθυνση και πολλά συμφέροντα που θέλουν να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
«Θα συνεχίσουμε στη βάση της εντολής του 2009, που ανανεώθηκε το 2010», λένε οι επιτελείς του και προετοιμάζουν κινήσεις που θα κλείσουν τα στόματα όσων επιμένουν να διακινούν σενάρια για πρόωρες.
Η μόνη περίπτωση να αλλάξει στάση ο Γ. Παπανδρέου είναι να καταψηφιστούν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων.
Σε μία τέτοια περίπτωση, η συνέχιση της κυβερνητικής πορείας δεν θα έχει κανένα νόημα και ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι. Θα πρόκειται, όμως, για αναγκαστική εξέλιξη και όχι για κυβερνητικό σχεδιασμό.
Σε επίρρωση της απόφασής του να ολοκληρώσει την τετραετία αμέσως μετά το Πάσχα ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει περιοδείες, ώστε να τονώσει το ηθικό των πολιτών που πλήττονται από την απαισιοδοξία.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι πιθανό ο Γ. Παπανδρέου να παραχωρήσει και συνεντεύξεις, ώστε να επισημάνει και στα μέσα ενημέρωσης την ευθύνη τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ
ethnos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου