Oι αναλυτές της μονάδας Intelligence του περιοδικού Economist στη μηνιαία έκθεση τους για τη χώρα μας εκτιμούν πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για την Ελλάδα και είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστούν πως θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2012.
Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους της το 2013, το οποίο θα περιλαμβάνει haircut λίγο κάτω από το 45%.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση αναμένεται για τη χώρα μας αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στο 10,6%, από 9,5% προηγουμένως, με την Τρόικα να αναμένεται να ζητήσει κι άλλα μέτρα λιτότητας από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 7,4% για το έλλειμμα του 2011.
Πλέον αναμένεται ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 163% στο τέλος του 2012, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την εξυπηρέτηση του.
Το έλλειμμα τους δύο πρώτους μήνες του 2011, το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε κοντά στο 8,5%, υψηλότερα δηλαδή από ότι ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2010, εξαιτίας της πτώση κατά 9,1% των εσόδων και της αύξησης μόλις κατά 3,3% των εξαγωγών.
Σύμφωνα την ελληνική κυβέρνηση, αναμένονται οι λεπτομέρειες του Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Προσαρμογής τις επόμενες ημέρες, το οποίο και οι αναλυτές του Economist αναμένουν ώστε να έχουν μία συνολική εικόνα για τις εκτιμήσεις του επόμενου διαστήματος. Αν και η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος στο 1% μέχρι το 2015, αυτό ο στόχος θα είναι εξαιρετικά δύσκολος σε περίπτωση που τα έσοδα παραμένουν διαρκώς κάτω των στόχων.
Μάλιστα, θεωρείται ότι εάν συνεχιστεί η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, τότε το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 7,7% το 2012 και στο 2,6% την περίοδο 2013-2015. Οι αναλυτές αναμένουν μάλιστα πτώση 8,2% στη βιομηχανική παραγωγή.
Το δάνειο των 110 δισ. ευρώ αντιμετωπίζεται πλέον από το Economist ως ένα μέσο καθυστέρησης της αναδιάρθρωσης του χρέους, με τις αμφιβολίες κατά πόσο η χώρα μπορεί να γυρίσει στις αγορές το 2012 να είναι πολλές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι δανειακές ανάγκες το 2011 αναμένονται στα 58 δισ. ευρώ, τα οποία καλύπτονται από τις δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ και από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
Ωστόσο, το 2012 οι δανειακές ανάγκες θα φτάσουν τα 66 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 24 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από το πρόγραμμα του ΔΝΤ και της ΕΕ, 2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, 13 δισ. ευρώ από τα έντοκα, και 27 δισ. ευρώ υποθετικά από την πρωτογενή αγορά ομολόγων. Σ' αυτό το σημείο βλέπουν πολύ δύσκολη την άντληση τέτοιου ποσού από τις αγορές οι αναλυτές, με αποτέλεσμα να ζητήσουν την ένταξη στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM), η ισχύς του οποίου θα ξεκινήσει στα μέσα του 2013.
Δεδομένων των εκτιμήσεων για το ύψος του χρέους στο 154% το 2011 και στο 163% το 2012, και τη χώρα στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης, είναι πλέον πολύ πιθανό η Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, όπως άλλωστε προβλέπει και ο μηχανισμός.
Σε μία τέτοια περίπτωση αναμένεται η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί το χρέος της με ένα haircut λίγο κάτω από το 45% ώστε να μειωθεί ο λόγος στο 96%. Σε μία τέτοια περίπτωση, και αν η κυβέρνηση καταφέρει να σημειώσει πρωτογενή πλεονάσματα τότε το χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα αναλυτών του Economist θίγει την πρακτική “απόκρυψης” στοιχείων για τις λογιστικές καταστάσεις πολλών φορέων της δημόσιας διοίκησης, επισημαίνοντας ότι μόλις 400 φορείς από τους 1.601 έχουν παραδώσει τις σχετικές λεπτομέρειες.
Πηγή: newscode.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου