Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Εξηγήσεις στο Eurogroup για το έλλειμμα

Εξηγήσεις γα την εκ νέου αναθεώρηση του ελλείμματος (2010) καλείται να δώσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο άτυπο συμβούλιο υπουργών που καλείται στο τέλος της εβδομάδας στην Βουδαπέστη.

Το Eurogroup συνεδριάζει με υποχρέωση να δρομολογήσει αποφάσεις που άφησε σε εκκρεμότητα η Σύνοδος Κορυφής, κυρίως όσον αφορά την χρηματοδότηση του προσωρινού Ταμείου διάσωσης (EFSF), αλλά όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, το βασικό θέμα του θα είναι η κατάσταση στην Πορτογαλία και κατά δεύτερο λόγο το πώς εξελίσσεται η εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα και η νέα απόκλιση στο έλλειμμα.

Για την Πορτογαλία οι πληροφορίες αναφέρουν πως παρά το ότι εμφανίζεται να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της για αποπληρωμές δανείων περί τα 4,3 δισ. ευρώ, εντούτοις θα υποχρεωθεί να ζητήσει την "βοήθεια" του EFSF καθώς ήδη οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί πάνω από το 9,5%, ξεπερνώντας το επίπεδο που ήταν τα αντίστοιχα ιρλανδικά λίγο πριν ενεργοποιηθεί το ιρλανδικό πακέτο βοήθειας. Για την Ιρλανδία δεν θα γίνει συζήτηση όσον αφορά το αίτημα μείωσης των επιτοκίων, όπως επίσης δεν θα μπει στην ατζέντα η ενεργοποίηση της ήδη ειλημμένης απόφασης για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και της μείωσης του επιτοκίου.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου