Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή γεωγραφίας Τόμας Γκιλέσπι, σύμφωνα με το "Science", είχαν αξιολογήσει τις πιθανότητες να βρεθούν οι κρυψώνες του ισλαμιστή τρομοκράτη, χρησιμοποιώντας στατιστικά μοντέλα πιθανοτήτων που είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει και είχαν έτσι δώσει πιθανότητα 80,9% ο Μπιν Λάντεν να βρίσκεται στο Αμποταμπάντ του βορείου Πακιστάν, όπου και πράγματι κρυβόταν επί χρόνια, όπως τώρα αποκαλύφθηκε. Είχαν μάλιστα προβλέψει ότι δεν θα κρύβεται σε σπηλιά, αλλά κοντά ή μέσα σε μια μεγάλη πόλη, όπως πράγματι συνέβαινε, προς μεγάλη έκπληξη όλων.
Ο Γκιλέσπι και η τάξη των φοιτητών του χρησιμοποιούσαν δορυφορικά δεδομένα για να μελετήσουν τα οικοσυστήματα και, κάπως έτσι, ρίχτηκε η ιδέα να φτιάξουν ένα μοντέλο, το οποίο θα μαντεύει πού μπορεί να κρύβεται ο διάσημος τρομοκράτης, με βάση τη γεωγραφική θεωρία της "βιογεωγραφίας νησιών", η οποία προβλέπει ότι ένα είδος (π.χ. κάποιο πουλί) κινδυνεύει λιγότερο από εξαφάνιση σε ένα μεγάλο νησί παρά σε ένα μικρό. Με μια ανάλογη λογική, τέθηκε η υπόθεση ότι ο Μπιν Λάντεν κρυβόταν σε μια μεγάλη πόλη και όχι σε μια μικρή, όπου θα ήταν ευκολότερο κάποιος να τον "καρφώσει".
Στη συνέχεια, οι ερευνητές έκαναν πρόσθετες εκτιμήσεις των πιθανών χαρακτηριστικών της οικίας του μπιν Λάντεν (ύπαρξη ιατρικού κέντρου, ανάγκη ηλεκτρισμού, περίφραξης, αρκετά δωμάτια για την προσωπική φρουρά του κ.α.) και τελικά δημοσίευσαν την εργασία τους στο επιστημονικό περιοδικό "MIT International Review".
Σημειωτέον ότι ο Άραβας τρομοκράτης βρέθηκε να ζει σε απόσταση μόλις 268 χιλιομέτρων από την τελευταία γνωστή τοποθεσία του, το 2001. Πάντως, κατά τον Γκιλέσπι, ο μπιν Λάντεν έκανε καλά που απέφυγε μια κρύα σπηλιά, όμως θα ήταν σοφότερο αν είχε διαλέξει μια λιγότερο "φανταχτερή" κρυψώνα.
Πηγή: newscode.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου