Κάτω από το βάρος των αντιδράσεων της κοινής γνώμης, των εργαζομένων και των πράσινων συνδικαλιστών της ΔΕΗ ο πρωθυπουργός πριν από λίγο διέψευσε κατηγορηματικά τους φόβους για πλήρη ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Μιλώντας...
στην "ώρα του πρωθυπουργού» σήμερα στη Βουλή διευκρίνισε ότι ο έλεγχος της επιχείρησης θα παραμείνει στο κράτος και ο χαρακτήρας της δημόσιος.
«Δεν απεμπολούμε τον έλεγχο της ΔΕΗ» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σχετικά με την προωθούμενη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου του Δημοσίου στην Επιχείρηση από το 51% στο 34% και αρνήθηκε ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις για το προωθούμενο σχέδιο. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «κρίση έχει η χώρα και όχι η κυβέρνηση».
Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι «το 17% του μετοχικού κεφαλαίου δεν μετριέται σε στενά δημοσιονομικά μεγέθη» και κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ να στηρίξει το πλαίσιο «που αναβαθμίζει τη ΔΕΗ στην περιφέρεια και στην ΕΕ». Υποστήριξε ότι γίνεται στροφή στην ενεργειακή πολιτική και έχει αλλάξει πλήρως ο ενεργειακός προσανατολισμός της χώρας.
Ανέφερε ιδιωτικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που στο μέλλον θα δημιουργήσουν 100.000 νέες θέσεις εργασίας και θα αγγίξουν τα 15,20 δισεκατομμύρια ευρώ τη δεκαετία 2010-2020. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως η ΔΕΗ θα παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτόν τον σχεδιασμό και πως η μερική μετοχοποίησή της θα δημιουργήσει στρατηγικής σημασίας σχέσεις, με τις οποίες θα αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.
«Η παρουσία επενδυτών», πρόσθεσε, «θα διασφαλίσει ότι κανένας δεν διαχειρίζεται τις επιχειρήσεις πελατειακά, με πρόσληψη ημετέρων, φεσώνοντας τον ελληνικό λαό»। Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι η μετοχική συνθεση -με τη συμμετοχή του Δημοσίου- διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει απεμπολή ελέγχου αλλά θα παρέχονται δημόσιες υπηρεσίες για τον πολίτη.
fimotro
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου