Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Ιδού πως ομολογείται η έλλειψη υλικών και η μείωση χειρουργείων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων!

Στα μισά της προηγούμενης βδομάδας και ύστερα από την αποκάλυψη του Epiruspost.gr ότι περιορίζεται ο αριθμός των χειρουργείων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ο Διοικητής του Νοσηλευτικού Ιδρύματος, διέψευδε με γραπτή του επιστολή την είδηση। Μάλιστα υποστήριζε ότι το σχετικό μας δημοσίευμα ήταν συκοφαντικό। Ακολούθησε...

τις δύο επόμενες ημέρες ένα μπαράζ δηλώσεων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών, στις οποίες
ο κ। Κωσταράς επαναλάμβανε ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα μείωσης του αριθμού των χειρουργείων, ούτε φυσικά υπήρχε ζήτημα έλλειψης υλικών।

Φυσικά στο ίδιο διάστημα ο διοικητής του Νοσοκομείου δεν απάντησε σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα που τέθηκαν από το Epiruspost.gr και για τις αναβολές χειρουργείων και για τις ελλείψεις υλικών.

Αν δεν υπήρχαν οι απαγορεύσεις της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, σήμερα θα αποκαλύπταμε την λίστα των ασθενών οι επεμβάσεις των οποίων ματαιώθηκαν. Αποκαλύπτουμε όμως, κάτι που ίσως είναι πιο σημαντικό. Το έγγραφο που έστειλε ο Διοικητής του Νοσοκομείου στις 26 Απριλίου, την ημέρα δηλαδή που έγινε και το δικό μας δημοσίευμα και αφορά στην λειτουργία των χειρουργείων.

Αποδέκτες του εγγράφου είναι ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, η Επιτροπή Χειρουργείων, η Επιτροπή Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων, το Επιστημονικό Συμβούλιο και οι Διευθυντές των Τμημάτων του Χειρουργικού Τομέα. Από το έγγραφο αυτό γίνεται απολύτως σαφές ότι οι ελλείψεις υλικού στο Νοσοκομείο είναι τέτοιες που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των χειρουργείων.

Αναφέρεται αναλυτικά: «Στη συνάντηση της 19-4-2011 μεταξύ της Διοίκησης και των Διευθυντών των Τμημάτων του Χειρουργικού Τομέα, της Επιτροπής Χειρουργείου, του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων, συμφωνήθηκαν τα εξής:

1. Λόγω των προβλημάτων της προμήθειας νοσοκομειακού υλικού, τα χειρουργεία θα πραγματοποιούνται ως εξής:

Α. Αντιμετωπίζονται οπωσδήποτε τα επείγοντα περιστατικά

Β. Τα τακτικά χειρουργεία πραγματοποιούνται με βάση τα υλικά που έχει την δυνατότητα να προμηθεύεται το νοσοκομείο. Στην προϊσταμένη των χειρουργείων κοινοποιείται σε εβδομαδιαία βάση λίστα χειρουργείων, η οποία σε συνεννόηση με την Επιτροπή Χειρουργείων οριστικοποιεί αυτή, έτσι ώστε να αποφεύγεται η ματαίωση χειρουργείων και μάλιστα την τελευταία στιγμή.

2. Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα απολύμανσης των χειρουργείων και πραγματοποιούνται όλες οι επιβαλλόμενες απολυμάνσεις. Η Επιτροπή Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων παρακαλείται να συμβάλλει αποφασιστικά σε αυτό».

Με βάση λοιπόν το έγγραφο αυτό και αμέσως μετά την αποστολή του, ο αριθμός των χειρουργείων μειώθηκε κατά 50%. Τα προβλήματα έλλειψης υλικού εξακολουθούν να υφίστανται και αν ο κ. Κωσταράς επιμένει ότι πρόκειται για συκοφαντίες δεν έχει παρά να κάνει μία αυτοψία στις Κλινικές του Νοσοκομείου που διοικεί.

epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου