Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Νέο κύκλωμα με εφοριακούς, δικηγόρους, αστυνομικούς και λογιστές - Χρησιμοποιούσαν για κάλυψη "τετραπληγικό"!

Κύκλωμα-καρμπόν με την επονομαζόμενη «Μαφία της Θεσσαλονίκης» διερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.
Στη νέα μεγάλη υπόθεση, που φέρεται να έχει προεκτάσεις στην Ιταλία, αλλά και πλοκάμια στα Δωδεκάνησα και στην ηπειρωτική Ελλάδα, διερευνάται η εμπλοκή περίπου 30 προσώπων, μεταξύ των οποίων εφοριακοί και τραπεζικοί, πρώην υπάλληλος ΣΔΟΕ, αστυνομικοί, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, λογιστές, επιχειρηματίες και αλλοδαποί, ενώ κατονομάζεται και ένας ράφτης...


Σύμφωνα με το “Έθνος της Κυριακής”, η Εισαγγελία με τη συνεργασία του τμήματος οικονομικού εγκλήματος της Ασφάλειας διερευνά καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες το κύκλωμα αξιοποίησε τον «υγιή» ΑΦΜ ενός τετραπληγικού, προκειμένου μέσω των τραπεζικών του λογαριασμών, καθώς και επιχειρήσεων αλλά και offshore εταιρειών που έστηναν εν αγνοία του, να ξεπλένουν βρώμικο χρήμα, με προέλευση ακόμη και από την ιταλική μαφία!

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, το κύκλωμα προσπαθούσε να βάλει στο χέρι ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του τετραπληγικού και της οικογένειάς του, ενώ σε ένα από τα δεκάδες έγγραφα που έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας, φαίνεται ότι, μετά τον θάνατο του 44χρονου τότε άνδρα, στις 3 Ιουνίου 2008, εισέπραξαν ακόμη και τα έξοδα της κηδείας της μητέρας του από το ΙΚΑ, συνολικού ποσού 744 ευρώ!

Μέχρι τώρα έχουν κληθεί και κατέθεσαν με την ιδιότητα του υπόπτου τουλάχιστον 30 άτομα, ενώ τα αδικήματα που διερευνώνται από την Εισαγγελία είναι μεταξύ άλλων σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κακουργηματικές απάτες, πλαστογραφίες, απιστία. Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά τον θάνατο του τετραπληγικού, από καταγγελίες του αδελφού του, ο οποίος, όπως ισχυρίζεται σε αλλεπάλληλες μηνυτήριες αναφορές του, διαπίστωσε περίεργα και αδικαιολόγητα δάνεια περίπου 1 εκατ. ευρώ στο όνομα του ανάπηρου, ενώ παράλληλα ανακάλυψε και 21 πιστωτικές κάρτες του, οι οποίες βρέθηκαν χρεωμένες συνολικά με ποσά 100.000 ευρώ.

Το σημείο-κλειδί στην υπόθεση, που κίνησε το ενδιαφέρον του μηνυτή και άρχισε να ψάχνει τα ίχνη των εμπλεκομένων ήταν πώς μπορούσε ο αδελφός του να εξυπηρετεί όλες αυτές τις τραπεζικές και δανειακές υποχρεώσεις, οι οποίες -κατά τους ισχυρισμούς του- έφταναν τις 20.000 ευρώ μηνίαιως, όταν ζούσε με την αναπηρική σύνταξη των 600 ευρώ και με εισοδήματα από ενοίκια που δεν υπερέβαιναν το ποσόν των 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι, ενώ ο τετραπληγικός δεν μπορούσε να κουνήσει ούτε το δάχτυλό του και κινείτο με αναπηρικό αμαξίδιο και πάντα με τη βοήθεια συνοδού φέρεται να έχει αγοράσει, μέσω πιστωτικών καρτών, μεταξύ άλλων, περίπου 4.000 ζευγάρια παπούτσια!

Παράλληλα, σύμφωνα με το αποδεικτικό υλικό που διερευνά ο εισαγγελέας, ο ανάπηρος εμφανίζεται να αγοράζει τρεις μεζονέτες στον Αγιο Στέφανο, από αδελφό εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο Κοσκωτά, ενώ φέρεται να διατηρεί στο όνομά του 15 τρεχούμενους τραπεζικούς λογαριασμούς, με αντίστοιχα μπλοκ επιταγών, μέσω των οποίων φέρονται να έχουν διακινηθεί περί τα 5,6 εκατ. ευρω.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε μιλώντας στην εφημερίδα το «Εθνος της Κυριακής» ο μηνυτής και αδελφός του Π.Λ. «τα μέλη του κυκλώματος έψαχναν έναν "υγιή" ΑΦΜ, ο κάτοχος του οποίου να έχει μεν περιουσία, αλλά να μην μπορεί να τη διαχειριστεί και μέσω αυτού να κάνουν συναλλαγές και να ξεπλένουν χρήματα».

Στο υπό διερεύνηση κύκλωμα φέρονται να εμπλέκονται μεταξύ άλλων στελέχη εφορίας των βορείων προαστείων και περιοχών της Δωδεκανήσου, όπου σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα «άνοιγαν δραστηριότητες στο όνομα του τετραπληγικού αδελφού μου παράνομα, αφού το κράτος τον έχει κρίνει ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία από το 1983, γεγονός που ήταν γνωστό στους εφοριακούς, καθώς είχε έκπτωση 60% στο φορολογητέο εισόδημα ως ανάπηρος».

Σύμφωνα με έγγραφα της δικογραφίας, ο τετραπληγικός είχε ανοίξει δραστηριότητες σε ΔΟΥ ως σύμβουλος επιχειρήσεων και νομικός σύμβουλος χωρίς να έχει σπουδάσει νομικά, ως ιδιοκτήτης εταιρείας σεκιούριτι όπου εμφανιζόταν να παρέχει υπηρεσίες σε εκθέσεις στο MEC, χωρίς να έχει άδεια από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ως ιδιοκτήτης ρεμπετάδικου στον Πειραιά, ως έμπορος ενδυμάτων και αυτοκινήτων, ως κατασκευαστής και ως μεσίτης αστικών συμβάσεων, όπου μεταξύ άλλων διαπραγματευόταν ποδοσφαιρικές ομάδες, όπως τον Πανηλειακό!

Για ένα... μυστηριώδες μπλε μεταλλικό κιβώτιο γίνεται λόγος μεταξύ άλλων στη μηνυτήρια αναφορά που διερευνά ο εισαγγελέας. Βρέθηκε σε διαμέρισμα που είχε παραχωρήσει ο ανάπηρος σε δικηγόρο και περιείχε 30 συναλλαγματικές 110.000 η καθεμία, με αποδέκτη μία υπάλληλο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η οποία φέρεται ότι αγόρασε από τον τετραπληγικό μεταχειρισμένο ΙΧ κατά 722.000 δραχμές ακριβότερα από την τιμή πώλησής του ως καινούργιου!


Το ρεμπετάδικο και η βιομηχανία των δανείων

«Πλαστή υπογραφή από άγνωστο άτομο έχει τεθεί στη θέση της υπογραφής του αιτούντα» για τη διενέργεια προελέγχου ίδρυσης καταστήματος, σχετικά με το ρεμπετάδικο στον Πειραιά που φέρεται ότι ανήκε στον τετραπληγικό! Αυτό υποστηρίζει στη μηνυτήρια αναφορά ο αδελφός του ανάπηρου, που κάνει λόγο για χρήση πλαστών εγγράφων.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη δικογραφία, το ακίνητο φέρεται ότι ανήκε στις δύο κόρες συνταξιούχου σήμερα υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών, παλαιότερα τελωνειακού υπαλλήλου και μετέπειτα του ΣΔΟΕ.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «εισέπραττε πάντα ο ίδιος τα μετρητά, αλλά και τις επιταγές, που δίνονταν για τα ενοίκια του καταστήματος». Για την εμπλοκή τραπεζικών αναφέρεται στις μηνυτήριες αναφορές ότι έδιναν δάνεια στον ανάπηρο, προσημειώνοντας οικογενειακά ακίνητα, τα οποία βαρύνονταν με κληρονομικό καταπίστευμα από τη διαθήκη του πατέρα τους, όπου μεταξύ άλλων (το καταπίστευμα) αναφέρει ότι όλα τα ακίνητα δεν μεταβιβάζονται, δεν πωλούνται, δεν δωρίζονται, δεν προσημειώνονται, δεν εγγράφεται κανένα βάρος.

Οπως προκύπτει από τη σχετική δικογραφία, η δομή των δύο κυκλωμάτων που δρούσαν ως «συγκοινωνούντα δοχεία» ήταν δαιδαλώδης. Ως μέλη τους φέρονται δικηγόροι, εφοριακοί, τραπεζικοί, αστυνομικοί, επιχειρηματίες και ένας... ράφτης.


Η δράση τους έφτανε από τα Δωδεκάνησα μέχρι την ιταλική μαφία


Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκέλος της δικογραφίας που αφορά τη σύσταση offshore εταιρειών στο όνομα του τετραπληγικού, καθώς έχει συσχετιστεί από τη Δικαιοσύνη με άλλη μεγάλη δικογραφία, η οποία εκκρεμεί στα δικαστήρια περιοχής της Δωδεκανήσου και αφορά ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από την Ιταλία, που εικάζεται ότι προέρχεται ενδεχομένως από την ιταλική μαφία.

Στην υπόθεση αυτή φέρονται εμπλεκόμενοι διευθυντικά στελέχη τράπεζας και κάτοικοι της περιοχής, ενώ είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ψαρά ακριτικού νησιού, που βρίσκεται κατηγορούμενος στη συγκεκριμένη δικογραφία, καθώς στο όνομά του έφτασε έμβασμα από την Ιταλία 5 εκατ. ευρώ, μέσω της συγκεκριμένης τράπεζας.


Στην ίδια υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος ενεπλάκη και το όνομα του τετραπληγικού, καθώς εμφανιζόταν να έχει πάρει δάνειο από τράπεζα του ακριτικού νησιού ύψους 350.000 ευρώ, ενώ δάνειο 80.000 ευρώ εμφανιζόταν να έχει πάρει σε ηλικία... 84 ετών και η μητέρα του! Σε μηνυτήρια αναφορά του αδελφού του γίνεται λόγος για την ύπαρξη SWIFT (τραπεζική εντολή) ποσού 1,2 εκατ. ευρώ, το οποίο απεστάλη από την Ιταλία σε τραπεζικό λογαριασμό του αναπήρου.

Αναφέρει σχετικά ο μηνυτής: «... βρήκα σχέδιο ιδιωτικού συμφωνητικού αγοραπωλησίας ακινήτου, με ημερομηνία 8/12/2007, σύμφωνα με το οποίο ο Π.Λ. (αδελφός) πουλάει το ακίνητο στην οδό ... στην ιταλική εταιρεία AURORA ASSICURAZIONI S.P.A. ... αντί ποσού 1,5 εκατ. ευρώ». Αναφέρει ότι «ο αγοραστής θα καταβάλει στον λογαριασμό του στην τράπεζα ποσό 1,2 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή».





ΠΗΓΗ: "Έθνος της Κυριακής"
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου