Δεν πρόκειται για φωτογραφίες από κάποιο εξωτικό νησί, ούτε για κατοικίες χολυγουντιανής ταινίας όπου παραθερίζουν οι πλούσιοι του κόσμου πάνω στο κύμα. Είναι μόνο μία άποψη από τα Σύβοτα Θεσπρωτίας, τα οποία τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν μία ραγδαία τουριστική ανάπτυξη και συνάμα καταγράφεται μία οικοδομική δραστηριότητα χωρίς όρους και κανόνες.
Ένα περίπου χρόνου μετά τις πρώτες καταγγελίες για παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, ακόμη και πάνω στις παραλίες και λίγους μήνες μετά την εντολή του ΥΠΕΚΑ για έλεγχο από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα.
Οι κατοικίες, ξεφυτρώνουν η μία μετά την άλλη, καταστρέφοντας συχνά ότι πιο όμορφο υπάρχει. Το φυσικό περιβάλλον.
Στα Σύβοτα έχουν οικοδομηθεί σχεδόν όλες οι παραλίες. Έτσι προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση το γεγονός ότι η περιοχή αυτή περιλαμβάνεται στην επιχείρηση με τον κωδικό «Εξοχική Κατοικία» που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ελπίζοντας να κερδίσει το στοίχημα των 50 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις συμμετοχών σε κρατικές επιχειρήσεις και από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Από τη δεύτερη πηγή, και συγκεκριμένα από τη χωροθέτηση ζωνών εξοχικής κατοικίας σε όλη την Ελλάδα και από την οικοδόμηση που θα ακολουθήσει, υπολογίζεται ότι μπορούν να κερδηθούν σε επτά χρόνια γύρω στα 35 δισ. ευρώ!
Κατά τους υπολογισμούς, τα επόμενα επτά χρόνια μπορούν να χτίζονται ετησίως σε οργανωμένο περιβάλλον περίπου 100.000 εξοχικές κατοικίες των 100 τ.μ. που θα απευθύνονται κυρίως σε ξένους αγοραστές, κατά προτίμηση Ευρωπαίους, οι οποίοι με διάφορους τρόπους εκδηλώνουν ενδιαφέρον αλλά δεν έχουν ανταποκριθεί έως τώρα επειδή τα προσφερόμενα ακίνητα έχουν προβλήματα νομιμότητας, είναι χτισμένα κατά τρόπο αυθαίρετο, σε εκτάσεις ιδιοκτησιακά αμφισβητούμενες.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου ήδη έχουν επιλεγεί περιοχές σε όλη την Ελλάδα ικανές να σηκώσουν τέτοια σχέδια οργανωμένης δόμησης εξοχικών κατοικιών। Αναφέρονται ενδεικτικά: τα Καμένα Βούρλα, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το κάμπινγκ του ΕΟΤ, παραλιακές δημόσιες εκτάσεις στην Ανάβυσσο Αττικής, το νησί της Ρόδου, η Ηλεία- συγκεκριμένα, περιοχές στου Καϊάφα, στο Κουνουπέλι και στη Ζαχάρω-, η παραλιακή ζώνη του Μύτικα στην Αιτωλοακαρνανία, τα Σύβοτα Θεσπρωτίας, αντίστοιχες στην Ανατολική και Νότια Κρήτη, η Χαλκιδική - περιοχές στο Ποσείδι, στο Παλιούρι, αλλά και στα άλλα δύο πόδια-, το Φανάρι της Κομοτηνής, η Ηρακλείτσα Καβάλας. Αντίστοιχες χωροθετήσεις χειμερινών εξοχικών κατοικιών προβλέπονται για ορεινές ζώνες όπως εκείνες του Παρνασσού, του Καϊμακτσαλάν κτλ. Στα Σύβοτα όμως τι άλλο απομένει για χτιστεί;
epiruspost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου