Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Η ΕΚΤ θα δώσει την λύση στο βασικό πρόβλημα της Ελλάδος το παλαιό χρέος

Η ΕΚΤ φαίνεται ότι θα είναι αυτή που θα δώσει την λύση στο παλαιό χρέος των 340 δις ευρώ της Ελλάδος που αποτελεί και την γενεσιουργό αιτία του προβλήματος.
Η ΕΚΤ ελέγχει σημαντικό μέρος του χρέους και το επόμενο στάδιο θα ήταν η Ελλάδα να το επαναγοράσει προβαίνοντας έτσι σε ελεγχόμενης μορφής χρεοκοπία.

Η ΕΚΤ κατέχει περίπου 115 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα τα οποία προέρχονται ως εξής
1)από τις ελληνικές τράπεζες 50 με 52 δις ευρώ ως εγγυήσεις
2) από τις αγορές ελληνικών ομολόγων που έχει πραγματοποιήσει 46 δις ευρώ
3)Από τις εγγυήσεις ξένων τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες της Ευρώπης κατέχουν ελληνικά ομόλογα μεταξύ 170 με 180 δις ευρώ.
Όσο και αν θεωρηθεί παράδοξο η ΕΚΤ είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος ελληνικών ομολόγων.
Έχει αγοράσει ήδη 46 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους, μέσω των παρεμβάσεων στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων. Παράλληλα, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα περίπου 50 -52 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και τα οποία προέρχονται από τις εγγυήσεις που έχουν καταθέσει οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι οι συνολικές εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών υπερβαίνουν τα 140 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 δισ. ευρώ είναι ελληνικά κρατικά ομόλογα. Τα υπόλοιπα 90 δισ. ευρώ εγγυήσεων είναι τιτλοποιούμενα δάνεια, δάνεια προς το ελληνικό Δημόσιο, πάσης φύσεως εκδόσεις τραπεζών, άλλα assets του ενεργητικού, καθώς και ομόλογα τρίτων χωρών.
Η ΕΚΤ είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος ελληνικών ομολόγων και αυτό αποδεικνύει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα συμμετάσχει στην διαμόρφωση της αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Η ΕΚΤ είναι νομισματική αρχή της ΕΕ δηλαδή τα κράτη μέλη που αποτελούν την ΕΕ.
Τα 115 δις ευρώ ελληνικού χρέους αποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ έχει συμφέρον και λόγω να διευθετηθεί το πρόβλημα της κρίσης χρέους.
Το ερώτημα είναι ποια είναι η βέλτιστη λύση…
Ορισμένοι προτείνουν μια λύση που μπορεί να θεωρηθεί αρκετά ρηξικέλευθη προσέγγιση.
Η ΕΚΤ συνεχίζει να αγοράζει ελληνικό χρέος από 46 δις φθάνει στα 70 ή 80 δις ευρώ και εν συνεχεία Ελλάδα και ΕΚΤ συναποφασίζουν ένα haircut 30%. Το 30% στα 80 δις ευρώ είναι 24 δις ευρώ.
Η λύση αυτή προϋποθέτει όμως 2 βασικά πράγματα.
1)Η ΕΚΤ να έχει αγοράσει μεγάλο μέρος ελληνικού χρέους
2)Να είναι αποφασισμένη η Ευρώπη να στηρίξει την ΕΚΤ με μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου.
Η λύση αυτή όμως ενώ έχει το πλεονέκτημα ότι δεν θα αγγίξει τους ομολογιούχους σε Ελλάδα και εξωτερικό έχει και ένα μεγάλο μειονέκτημα. Η ΕΚΤ αποτελεί θεσμικό όργανο εποπτείας των τραπεζών και κανείς δεν διακινδύνευε να βάλει σε περιπέτειες την Κεντρική Τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου