- Η τριμηνίαια έκθεση του καλοκαιριού θα κρίνει αν το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο λέει ο Ρεν
- Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα
- Την ίδια δήλωση είχε κάνει και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας για "παραπάνω βήματα"
Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χτες από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών και αφορά μέτρα 26 δισ. ευρώ μέσα σε 4 χρόνια, πολύ λίγο ησύχασε τις αγορές.Το κόστος δανεισμού της χώρας εκτοξεύτηκε και πάλι σε επίπεδα ρεκόρ πάνω από τις 1.000 μονάδες ενώ το ίδιο συνέβη και με τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας.Η απογοήτευση των αγορών και η κοινή διαπίστωση ότι η κρίση χρεους στην Ευρωζώνη επιδεινώνεται, εκφράζεται και στις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων. Μετά τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε που ανέφερε ότι περιμένουν αναφορά τον Ιούνιο για να διαπιστωθεί αν το χρέος είναι βιώσιμο, ο Επίτροπος Όλι Ρεν έθεσε επίσης ως “ορόσημο” την έκθεση που θα δοθεί στη δημοσιότητα το καλοκαίρι για την περαιτέρω λήψη αποφάσεων.
Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswire, ο κ. Ρεν ανέφερε ότι η Κομισιόν μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο πρόγραμμα της Ελλάδας βάσει της αναφοράς για το χρέος. Η αναφορά που συντάσσεται από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού. Η έκθεση είναι η γνωστή μας τριμηνιαία αξιολόγηση ωστόσο – όπως λέει ο Ρεν – αυτή του καλοκαιριού “είναι ιδιαίτερης σημασίας”.
“Θα κοιτάξουμε όλους τους παράγοντες που έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα του χρέους, από την οικονομική ανάπτυξη μέχρι τα έσοδα από τους φόρους και θα εκτιμήσουμε την πρόοδο που έχει συντελεστεί από τις διαρθρωτικές αλλαγές" δήλωσε.
“Σε αυτή τη βάση, θα δούμε αν και πως το πρόγραμμα μπορεί να μετατραπεί” πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Υποστήριξε ότι μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα αποτελέσει πρόβλημα για την Ευρωζώνη και θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. “Δεν είναι στα σχέδιά μας” υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ότι αυτή τη χρονιά, τα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα θα είναι σκληρότερα καθώς – όπως ανέφερε – πολλά υπουργεία πρέπει να συνταχθούν με την κυβερνητική προσπάθεια να πωληθεί δημόσια περιουσία ώστε να συγκεντρωθούν πόροι.
Σημειώνεται ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι "αν η έκθεση του Ιουνίου δείξει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο", η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει παραπάνω βήματα. Οι δηλώσεις του ερμηνεύτηκαν ως παρακίνηση για αναδιάρθρωση αν και στη συνέχεια τα "μάζεψε" κάνοντας λόγο για παρερμνημεία από τα ΜΜΕ.
newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου