Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Νέο επεισόδιο στην κόντρα κυβέρνησης - δικαστικών

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου ανακοίνωσε με επιστολή ότι δεν θα μεταβεί στη Βουλή
Νέο επεισόδιο στην κόντρα κυβέρνησης - δικαστικών
Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Γ. Καλαμίδας (όρθιος) έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να προσέλθει στην προγραμματισμένη για την Τετάρτη συνεδρίαση στην οποία είχε προσκληθεί



Νέος γύρος στην αντιπαράθεση δικαστικής και πολιτικής εξουσίας εκδηλώθηκε μετά την άρνηση του προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Γ. Καλαμίδα να προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στο πλαίσιο του θεσμικού διαλόγου που διεξάγει με στόχο «την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων διοίκησης και λειτουργίας της Δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με επιστολή που έφτασε στα χέρια του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου, ο κ. Καλαμίδας δεν πρόκειται να προσέλθει στην προγραμματισμένη για την Τετάρτη 13 Απριλίου συνεδρίαση στην οποία είχε προσκληθεί. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, «δεν πρέπει να προσέλθω ενώπιον της Επιτροπής και καθήμενος ενώπιον των βουλευτών - μελών της, να απαντώ επί παντός θέματος, γιατί δεν συνάδει με το κύρος του θεσμού που εκπροσωπώ». Αναφέρει ωστόσο ότι έχουν ενημερωθεί σχετικώς οι (9) αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου επισημαίνοντας ότι όσοι εξ αυτών επιθυμούν μπορούν να προσέλθουν στην συνεδρίαση.\

Μιλτ. Παπαϊωάννου: «Δεν θα πυροδοτήσω το κλίμα»

Πάντως ο κ. Παπαϊωάννου απέφυγε να σχολιάσει την ουσία της επιστολής του κ. Καλαμίδα επιφυλασσόμενος να ταχθεί επ’ αυτής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, λέγοντας ότι «δεν θα πυροδοτήσω κανένα κλίμα και καμία συζήτηση, διότι επιθυμώ να πάμε όσο το δυνατόν πιο ομαλά».

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους τόνισε ότι «δεν υπάρχει πρόθεση να ελέγξουμε την ουσία της Δικαιοσύνης, αλλά τη διαδικασία», καθώς, όπως είπε, επικαλούμενος και την πρόσφατη επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης έχουν οδηγήσει στην διαμόρφωση ενός καθεστώς ανομίας και αρνησιδικίας.

Για τον κ. Παπαϊωάννου η πρόσκληση προς τις ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας να προσέλθουν στην συζήτηση που έχει ανοίξει στο πλαίσιο της Επιτροπής, «είναι αυτονόητο ότι δεν θίγει ούτε την ανεξαρτησία, ούτε την ισοτιμία των από το Σύνταγμα προβλεπόμενων λειτουργιών και πολύ περισσότερο δεν υποκρύπτει λογικές υπεροχής ή ελέγχου από την Βουλή επί της δικαστικής εξουσίας», κάτι ωστόσο που δεν έπεισε, ως φαίνεται, τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε εκδηλώσει εδώ και καιρό τις ενστάσεις του επί της διαδικασίας που επελέγη, θέτοντας στον κ. Παπαϊωάννου το θέμα και ειδικότερα ότι δεν μπορούν να καλείται σε «ακρόαση» η ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Ο κ। Παπαϊωάννου, πάντως, είχε διαβεβαιώσει τον κ. Καλαμίδα ότι δεν τίθεται θέμα «ακρόασης», αλλά έναν θεσμικό και οργανωμένο διάλογο ο οποίος υπηρετεί το πνεύμα του Συντάγματος για συνεργασία όλων των λειτουργιών του κράτους, με σκοπό να προκύψουν προτάσεις για τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες ή συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου