Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Έκθετος ο ΕΦΕΤ με το νερό «Κωστηλάτα»

- Ανακάλεσε την άδεια της βιομηχανίας ή όχι; Αναπάντητα ερωτήματα και για τα βρωμικά ιόντα....
Ο πανηγυρικός τρόπος με τον οποίο επέλεξε ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας εμφιάλωσης νερού «Κωστηλάτα» να ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας της μονάδας, εκθέτει βαθύτατα τον ΕΦΕΤ, ο οποίος θέλει να παρουσιάζεται ως ασπίδα της δημόσιας υγείας. Ο κ. Απόστολος Παναγιώτου, γνωστός στα Γιάννινα εξ αιτίας της λειτουργίας της ΕΛΒΙΕΞ, που είχε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον τη δεκαετία του 90, δραστηριοποιείται αυτή τη φορά στον τομέα της εμφιάλωσης νερού...
Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο ο ΕΦΕΤ, όπως επίσημα είχε ανακοινώσει, προχώρησε στην απόσυρση παρτίδας νερού επειδή ανιχνεύθηκαν υψηλές ποσότητες βρωμικών ιόντων.
Σε δηλώσεις του τότε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Ι. Μίχας, τόνιζε ότι «όσοι δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ελεγκτών μας, θέτοντας με αυτό τον τρόπο σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, πρέπει να γνωρίζουν ότι εκτός από τα υψηλά πρόστιμα θα έρχονται αντιμέτωποι και με ποινές που θα φτάνουν έως την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεών τους».
Ένα μήνα αργότερα, στις αρχές Νοεμβρίου ο ΕΦΕΤ ανακοίνωνε την ανάκληση αδείας του εργοστασίου για τον ίδιο λόγο. Μάλιστα το έπραξε με τον ίδιο τρόπο, με επίσημες ανακοινώσεις δηλαδή και με βαρύγδουπες δηλώσεις του Προέδρου του.
Φυσικά κανένας δεν εξήγησε στο καταναλωτικό κοινό ένα πολύ βασικό θέμα: Η επιχείρηση Πηγές Κωστηλάτας, είχε αδειοδοτηθεί από το Υπουργείο Υγείας για την παραγωγή φυσικού μεταλλικού νερού, που πρακτικά σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούνται άλλες ουσίες κατά την εμφιάλωση. Ο εντοπισμός όμως ποσοτήτων βρωμικών ιόντων και μάλιστα αρκετά πάνω από τα προβλεπόμενα όρια, παραπέμπει σε χρήση ουσιών. Πώς και γιατί λοιπόν;
Όλα αυτά συνέβησαν στις αρχές Νοεμβρίου!
Ένα κράτος, όπως είναι το ελληνικό, στην περίπτωση της συγκεκριμένης βιομηχανίας, έκανε την εξαίρεση. Λειτούργησε με... υποδειγματικό τρόπο και με ρυθμούς που θα ζήλευαν και τα καλύτερα ευρωπαϊκά.
Όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα, στις 28 Δεκεμβρίου 2011 χορηγείται από την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης.
Άρα τι συμβαίνει;
Όταν ο ΕΦΕΤ ανακοίνωνε την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας αυτή δεν υπήρχε; Και αν δεν υπήρχε γιατί ο Φορέας δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα και στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έπραξαν αυτό που ορίζει ο Νόμος για ανάλογες περιπτώσεις;
Αν πάλι, με κάποιο τρόπο, υπήρχε άδεια, γιατί ο ΕΦΕΤ δεν φρόντισε να ανακοινώσει ποια είναι τα μέτρα που ελήφθησαν ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία;
Σε δελτίο τύπου που διένειμε η εταιρία αναφέρεται ότι «Η Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει θεσπίσει ως ανώτατο επιτρεπτό όριο σε βρωμικά ιόντα στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης τα 10 mg/L. Στις αναλύσεις που έλαβαν χώρα στο Φυσικό μεταλλικό νερό «Πηγές Κωστηλάτας στην Ήπειρο» πριν την ανάκληση του, εντοπίστηκαν τιμές 6 έως 8 mg/L, περιεκτικότητα που δεν εγκυμονεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για κατανάλωση».
Ο ΕΦΕΤ άραγε συμφωνεί με τις διαπιστώσεις αυτές όταν μάλιστα τα όρια που επικαλείται η εταιρία αφορούν γενικώς στο πόσιμο νερό κι όχι στο μεταλλικό;
Κι όταν το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει επίσημα το νερό ως φυσικό μεταλλικό, η επιχείρηση έχει υποχρέωση να δώσει μία σαφή και ξεκάθαρη απάντηση για το πώς βρέθηκαν βρωμικά ιόντα κι όχι να κάνει παιχνίδι με τα μικρογραμμάρια.
Κι αυτό όταν οι κοινοτικές οδηγίες απαγορεύουν οποιαδήποτε κατεργασία ή απολύμανση στο φυσικό μεταλλικό νερό. Η μόνη επεξεργασία που επιτρέπεται στο φυσικό μεταλλικό νερό είναι η αφαίρεση ή η προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα, οπότε το νερό χαρακτηρίζεται ανάλογα ως «φυσικά ανθρακούχο», «με προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα» ή «ενισχυμένο με αέριο της πηγής».
epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου