Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Λένε "όχι" για 13ο και 14ο μισθό τα τρία κόμματα

Στο τραπέζι της ενημέρωσης που παρέσχε στους υπουργούς κατά τη διάρκεια της διευρυμένης κυβερνητικής σύσκεψης ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος βρέθηκαν η μείωση των δημοσίων δαπανών, οι επικουρικές συντάξεις και οι μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα...


Την ανάγκη για μείωση περισσότερων από δύο δισεκατομμύρια ευρώ στις δημόσιες δαπάνες υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Για το θέμα αυτό έγινε εκτενής συζήτηση ανάμεσα στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και αναφέρθηκε ως παράδειγμα η μείωση των δαπανών στο φάρμακο.

Όσον αφορά στα εργασιακά υπήρξε τα τρία κόμματα επιβεβαίωσαν την άρνησή τους για μείωση σε 13ο, 14ο και κατώτατο μισθό. Στο θέμα αυτό υπήρξε κλίμα ομοφωνίας  για το «πάγωμα» των αυξήσεων και των μισθολογικών ωριμάνσεων. Επίσης συζητήθηκε η προσαρμογή προς τα κάτω των κλαδικών συμβάσεων οι οποίες έχουν μεγάλες αποκλίσεις από την γενική συλλογική, αλλά και στοχευμένα η μείωση σε επιχειρησιακές συμβάσεις.

Ωστόσο τα τρία μέρη συμφώνησαν ότι προηγείται η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Ως προς δε τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις φαίνεται ότι βρέθηκε κοινός τόπος για κλιμακωτές και όχι οριζόντιες μειώσεις. Ο υπουργός Απασχόλησης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης περιμένει τις επόμενες ώρες προτάσεις από ΝΔ και ΛΑΟΣ με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα ύψους 150 εκ ευρώ.

Όλα αυτά, λίγες ώρες πριν από τη "μητέρα των μαχών" δηλαδή τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους ελεγκτές της Τρόικας, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί της Παρασκευής και όπου προφανώς θα κυριαρχήσει το θέμα των μισθών....
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου