Δυναμική επανεμφάνιση μετά από χρόνια, επιχειρεί το εκσυγχρονιστικό μπλοκ του ΠΑΣΟΚ, ταράζοντας τα νερά στο εσωτερικό του κόμματος και αποδεικνύοντας πως είναι εδώ, ίσως όχι απολύτως ενωμένο, αλλά πάντως δυνατό. Πρώτη και καλύτερη η...
εκρηκτική παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη που με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής τάσσεται υπέρ μιας 'καλά προετοιμασμένης' αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το ταχύτερο δυνατόν, καθώς εκτιμά ότι "θα βελτιώσει ουσιαστικά τη θέση μας" και θα απελευθερώσει δυνάμεις. Διαβεβαιώνει δε, ότι από την αναδιάρθρωση δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις των πολιτών, ενώ αντίθετα υποστηρίζει πως ακόμα και αν στην προσπάθεια να την αποφύγουμε, η Ελλάδα υποστεί μία εικοσαετή δοκιμασία σκληρής λιτότητας, είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να επιτύχει την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, καθώς οι κρίσεις δεν θα σταματήσουν κατά τη γνώμη του να αναπαράγονται.
Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υπενθυμίζεται ότι έχει ταχθεί η πάλαι ποτέ εκσυγχρονίστρια Βάσω Παπανδρέου, που όμως μέχρι πριν από λίγους μήνες στήριζε αναφανδόν τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ εσχάτως (σ.σ.την Παρασκευή) και ο Γιώργος Φλωρίδης υποστήριξε από το βήμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πως "η έγκαιρη αναδιάρθρωση δεν είναι ταμπού". Στο ίδιο μήκος κύματος, 'διακανονισμό του χρόνου αποπληρωμής του συνολικού χρέους της χώρας και των επιτοκίων δανεισμού της" ζήτησε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, υποστηρίζοντας πως η αναδιάρθρωση μοιάζει για πολλούς "αναπόφευκτη". Συνεργασία με την ΕΕ για αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους "οπωσδήποτε τώρα και με κούρεμα", ζήτησε από το ίδιο βήμα και ο Έκτωρ Νασιώκας.
Οι δύο τελευταίοι, ασφαλώς εκσυγχρονιστές, ανήκουν παράλληλα στο 'βενιζελικό μπλοκ', που φαίνεται ότι επανακάμπτει. Παρά τις αλλεπάλληλες επαφές του με τον πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, επέλεξε να κατεβάσει πολιτική πλατφόρμα στο κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο της 15ης Απριλίου, καθιστώντας εκ νέου τον εαυτό του ξεχωριστό πόλο στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Επιλέγοντας -διόλου τυχαία- την ημέρα παρουσίασης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και ενώ είχε ήδη από πριν καταθέσει τις προτάσεις του στον πρωθυπουργό σε σύσκεψή τους με τη συμμετοχή του Χάρη Παμπούκη, θέλησε να τις κοινοποιήσει σε όλους τους υπουργούς, προτείνονοντας την ένταξή του σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών πρωτοβουλιών που 'σπάνε τον φαύλο κύκλο' όπως είπε, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να ασκήσει αποτελεσματικά την πολιτική διεύθυνση της χώρας.
Προτείνοντας στην ουσία ένα νέο, 'αποτελεσματικό και εφικτό' κατά τον ίδιο μνημόνιο, ζήτησε την επανασυνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν και μετά το Πάσχα, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση της 'πραγματικής οικονομίας' -φράση που εξελήφθη ως έμμεση αιχμή κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου- και να επαναπροσανατολιστεί η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε ακόμα στην υστέρηση των εσόδων, 'καρφώνοντας' εκ νέου τον 'τσάρο' της Οικονομίας αφού εκτίμησε ότι η πλήρης κατανόηση των λόγων που οδήγησαν στις αποκλίσεις από τον στόχο τόσο στα έσοδα, όσο στο έλλειμμα και την εκτέλεση του προϋπολογισμού, βοηθά στην καλύτερη τεκμηρίωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Ο κ.Βενιζέλος τάχθηκε ακόμα υπέρ του εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η 'συσσωρευμένη κοινωνική ένταση' και να αντιμετωπιστεί η 'υποβόσκουσα βία', όπως είπε. Ως αναμενόταν, ο κ.Βενιζέλος δεν λησμόνησε να αναφερθεί και εκείνος στην αναδιάρθρωση, επιλέγοντας όμως πολύ προσεκτικά τις εκφράσεις του και προκρίνοντας την εύρεση τρόπου κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας από το 2012 και εξής, ώστε να σταματήσει η 'εισαγόμενη' όπως την χαρακτήρισε, συζήτηση περί αναδιάρθρωσης. Επέμεινε δε στη δημιουργία εταιριών χαρτοφυλακίου ακινήτων και στην ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών σε συγκεκριμένους τομείς, καθώς και στις προγραμματικές συμφωνίες με τράπεζες, Δικαιοσύνη και Τοπική Αυτοδιοίκηση για τον ίδιο λόγο.
Σε κάθε περίπτωση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει κρατήσει μία τέτοια 'υπεύθυνη' στάση στήριξης του Γιώργου Παπανδρέου καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργού, που οι σχέσεις τους πλέον θεωρούνται άριστες, μη θυμίζοντας σε τίποτα εκείνες του 2007. Πολλοί μάλιστα προεξοφλούν ότι αυτή του η στάση θα ανταποδωθεί στον επόμενο ανασχηματισμό με μία θέση που θα τον αναβαθμίζει σημαντικά. Ωστόσο, όσο και αν η καλή συνεργασία των δύο έχει εκπλήξει πολλούς, ουδέποτε κανείς πίστεψε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αποτελεί ξεχωριστή πολιτική οντότητα, την οποία δεν θα χαρίσει ποτέ, σε κανέναν...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου