Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για τις εγγυήσεις δανείων

Σημαντική τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα για το...
ζήτημα των εγγυήσεων των δανείων τους στην Ελλάδα, που έχει τεθεί από τη Φινλανδία, αλλά και άλλες χώρες (Αυστρία, Ολλανδία). Να σημειωθεί ότι δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα δεν έχει τεθεί, αν και η Κομισιόν θα επιθυμούσε συμφωνία, μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Να αναφέρουμε ότι σε δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της Φιλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν: «Τα φινλανδικά αιτήματα δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη στα άλλα μέλη της ευρωζώνης, αφού είχαν διατυπωθεί και περιληφθεί στα πρακτικά δύο συνόδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μάλιστα, πέραν της Φιλανδίας. η Αυστρία επιμένει στη χορήγηση εξασφαλίσεων για την παροχή οικονομικής στήριξης σε μέλη της Ευρωζώνης, με την υπουργό Οικονομικών της χώρας Μαρία Φέκτερ να υποστηρίζει το συνολικό κόστος είναι συγκριτικά μικρό. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Die Presse, η Φέκτερ δηλώνει ότι “Συνεισφέραμε με σχεδόν 40 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε την έκθεση των τραπεζών στις μεγάλες χώρες. Ο συμβιβασμός για τις μικρές χώρες ίσως να αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ”.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Handelsblatt, που επικαλείται πληροφορίες, οι Βρυξέλλες θα απορρίψουν τη συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας για την παροχή εγγυήσεων, ώστε η δεύτερη να συμμετάσχει στο νέο πακέτο δανειοδότησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθάρισε σε βουλευτές της συμπολίτευσης ότι το ενδεχόμενο να δοθούν εγγυήσεις στη Φινλανδία δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων. Τέλος, θυμίζουμε, ότι τις τελευταίες ημέρες η Καγκελάριος της Γερμανίας είχε εκφράσει την αντίθεσή της στο ζήτημα των διμερών εγγυήσεων. "Δε νομίζω ότι πρέπει να μπούμε σ’ αυτό το δρόμο", είχε πει, ενώπιον κομματικού ακροατηρίου.
www.greekfinanceforum.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου