Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ 50% ΛΕΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΣΟΙΜΠΛΕ

Το «κούρεμα» του 50% δεν είναι αρκετό και η συμμετοχή σε αυτό θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική, ακόμη και αν προέκυπτε ο κίνδυνος χρεοκοπίας, ανέφερε ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και...

στενός συνεργάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Κλέμενς Φούεστ.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο Κλ.Φούεστ τονίζει ότι η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη και θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να πει ότι δεν μπορεί να εξοφλήσει τα χρεή της κι έτσι να γίνει ένας καλύτερος διακανονισμός.

«Η Ελλάδα είναι κατά τη γνώμη μου ήδη χρεοκοπημένη. Και η δήθεν εθελούσια συμμετοχή δεν ήταν πραγματικά εθελούσια, οι δανειστές εξαναγκάστηκαν σε αυτήν. Αυτό προκάλεσε μεγάλη ανασφάλεια. Το ερώτημα ήταν αν μπρούσε να ασφαλίσει κανείς πλέον κρατικά ομόλογα για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Νομίζω ότι το καλύτερο θα ήταν να επι κανείς ειλικρινά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της. Έτσι, θα μπορούσε να γίνει καλύτερος διακανονισμός» σημειώνει.

Ο στενότερος συνεργάτης του κ. Σόιμπλε εκφράζει την εκτίμηση ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα ήταν σωστή επιλογή για την Ελλάδα και οι ζημιές θα ήταν πολύ μεγαλυτερες από τα κόστης παραμονής.

Εκφράζει, δε, την άποψη ότι εκτός από τις βραχυπρόθεσμες ζημιές και μακροπρόθεσμα θα αποτελούσε πρόβλημα, καθώς «η ανταγωνιστικότητα στον μισθολογικό τομέα θα επανερχόταν, όμως πολλοί διεθνείς επενδυτές θα ερμήνευαν την έξοδο ως αποχαιρετισμό στο σχέδιο του οικονομικού και διοικητικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας».

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου