Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη η Αστυνομία για τα επεισόδια εντός και εκτός γηπέδου την Κυριακή στα Γιάννενα

Εκτεθειμένη και μάλιστα ανεπανόρθωτα είναι η τοπική ηγεσία της αστυνομίας για όσα διαδραματίστηκαν από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι αργά το βράδυ στο περιθώριο της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ με τον Παναθηναϊκό...Μία πόλη ολόκληρη βρέθηκε υπό ομηρεία από 500 οπαδούς του Παναθηναϊκού που έφτασαν στην πόλη χωρίς εισιτήρια για το παιχνίδι, παρότι είχε ήδη ανακοινωθεί ότι δεν θα διατεθούν εισιτήρια στους φιλοξενούμενους, κάτι που έγινε σαφές στη σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας πριν από δέκα ημέρες παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Το αποτέλεσμα του ότι ο αρχικός σχεδιασμός, προφανώς με εντολή άνωθεν, δεν υλοποιήθηκε είχε ως αποτέλεσμα τις συμπλοκές εντός και εκτός γηπέδου και τεράστιες υλικές ζημιές στο εθνικό στάδιο, τις οποίες καλείται τώρα να αναλάβει η γηπεδούχος ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ.
Οι εκατοντάδες οπαδοί του Παναθηναϊκού άρχισαν να καταφθάνουν από νωρίς το μεσημέρι στην πόλη με τις αστυνομικές δυνάμεις να έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο που προέβλεπε την απαγόρευση προσέγγισής τους στο εθνικό στάδιο.
Μετά από τεράστιες πιέσεις από την διοίκηση των φιλοξενουμένων, που έχει τεράστιες ευθύνες για ότι δημιουργήθηκε πέριξ αλλά και μέσα στο εθνικό στάδιο οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έφτασαν έξω από το γήπεδο απαιτώντας να ανοίξουν οι πόρτες για να παρακολουθήσουν το παιχνίδι.
Εκεί άρχισε ένα γαϊτανάκι συζητήσεων με τους διοικούντες των δύο ομάδων και την αστυνομία, όπου μεταξύ άλλων οι υπεύθυνοι του Παναθηναϊκού υποστήριξαν ότι οι οπαδοί τους διέθεταν εισιτήρια και ως εκ τούτου είχαν δικαίωμα να παρακολουθήσουν, μεμονωμένα το παιχνίδι.
Αυτό βέβαια δεν ίσχυε και αποδείχθηκε από το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής και ταυτοποίησης των εισιτηρίων καθώς μόλις επτά εισιτήρια από αυτά που διατέθηκαν δεν πέρασαν από τον  έλεγχο.
Μισή ώρα πριν την έναρξη του αγώνα, μία ομάδα οπαδών του Παναθηναϊκού, σπάζοντας τις κλειδαριές ασφαλείας εισήλθαν από τη Θύρα 1 του σταδίου και συνεπλάκησαν με οπαδούς του ΠΑΣ, μέχρι την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.
Οι οπαδοί του ΠΑΟ απωθήθηκαν και έμειναν εκτός σταδίου καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου.
Εκεί φαίνεται πως στις διαβουλεύσεις έλαβαν ενεργό μέρος και υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα αλλά και στελέχη της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ και χωρίς κανείς να καταλάβει το γιατί, δόθηκε εντολή να ανοίξουν οι πόρτες της Θύρας 7 και να εισέλθουν, χωρίς μάλιστα να πληρώσουν εισιτήριο και χωρίς να γίνει κανένας έλεγχος, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού!
Επιτελείς της Α.Δ Ιωαννίνων βρέθηκαν προ εκπλήξεως από την εξέλιξη αυτή, αφού το αρχικό σχέδιο ήταν τελείως διαφορετικό. Έτσι, ξεκίνησε και πάλι ένας καρεκλοπόλεμος στην κερκίδα μέχρι οι αστυνομικές δυνάμεις να ασφαλίσουν την «νεκρή ζώνη» μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων.

Διαφυγόντα κέρδη
Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ επιρρίπτει ξεκάθαρες ευθύνες στον Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Ηπείρου Δ. Τσακνάκη, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος έδωσε την εντολή να ανοίξει η Θύρα 7 για τους οπαδούς του ΠΑΟ, χωρίς μάλιστα να πληρώσουν εισιτήριο.
Πέρα από το μείζον ζήτημα για την ασφαλή διεξαγωγή της αναμέτρησης και την ασφάλεια όλων των φιλάθλων, η ΠΑΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου για τα διαφυγόντα κέρδη, από την είσοδο 500 οπαδών του Παναθηναϊκού χωρίς εισιτήριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες ο υπεύθυνος διαχείρισης εισιτηρίων του ΠΑΟ κ. Ζαβραδινός, ενώ υποστήριζε ότι οι φίλαθλοι του ΠΑΟ διαθέτουν εισιτήρια, σε συνομιλία του με ανώτατο στέλεχος της τοπικής αστυνομίας πρότεινε να ανοίξουν οι πόρτες για τους φιλάθλους της ομάδας του και η ΠΑΕ ΠΑΟ να αναλάβει να πληρώσει το αντίτιμο των εισιτηρίων μετά το τέλος του αγώνα!
Όλα τα παραπάνω δεν αποδεικνύουν τίποτε άλλο παρά το τεράστιο λάθος που έγινε με την ακύρωση στην πράξη του αρχικού σχεδιασμού για την αποτροπή των επεισοδίων. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι εάν η αντίδραση των οπαδών του ΠΑΣ ήταν περισσότερο δυναμική, η κατάσταση θα είχε λάβει δραματικές διαστάσεις.

Βομβαρδισμένο το στάδιο
Η εικόνα των κερκίδων του εθνικού σταδίου μία ημέρα μετά το παιχνίδι θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.
Η καταγραφή των ζημιών από τους υπαλλήλους του σταδίου έδειξε 1500 σπασμένα καθίσματα, όπως επίσης δεκάδες πυροσβεστήρες και άλλα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ως πολεμοφόδια.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ε.Δ σταδίου Γ. Κρανάς τόνισε πως η κρισιμότητα του αγώνα απαιτούσε καλύτερη πρόνοια για την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου αλλά και για την αποτροπή των επεισοδίων.
«Η συμπεριφορά των ανθρώπων του ΠΑΟ ήταν εριστική και ίσως μεθοδευμένη για τη μη διεξαγωγή της αναμέτρησης. Το κόστος της αποκατάστασης είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό και θα κληθεί να το αναλάβει η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στην οποία εμείς παραδίδουμε το στάδιο για τη διεξαγωγή της αναμέτρησης», σημείωσε.

Τραυματίες
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν αρκετοί οπαδοί και των δύο ομάδων, αλλά και αστυνομικοί, κάτι που αποτυπώθηκε από τους φωτογραφικούς φακούς φωτορεπόρτερ που βρισκόταν στον πυρήνα των επεισοδίων.
Ως εκ τούτου φαντάζει τουλάχιστον αστεία η προσπάθεια ορισμένων, που υποστηρίζουν ότι... δεν άνοιξε ρουθούνι.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου