Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Και έβδομος νεκρός στο ναυάγιο του Costa Concordia

Και έβδομος νεκρός ανασύρθηκε την Τρίτη από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Costa Concordia» μετά από την προσάραξη του πλοίου σε ύφαλο στο νησί Τζίλιο στην Τοσκάνη τα ξημερώματα του Σαββάτου 14 Ιανουαρίου.
Ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου κατηγορείται για «εγκληματική ολιγωρία» και έχει καταφέρει να χαρακτηριστεί, μέσα σε δύο μόλις ημέρες, ως ο πιο...
μισητός άνθρωπος της Ιταλίας.

Η ιστοσελίδα του Francesco Schettino στο Facebook έχει γεμίσει από σχόλια οργής από εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι εκφράζουν τον θυμό τους για το τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή σε επτά μέχρι στιγμής, ανθρώπους.

«Έπαιξε με τις ζωές των ανθρώπων», γράφουν πολλοί στην προσωπική ιστοσελίδα του καπετάνιου στο Facebook, την ώρα που όλο και περισσότεροι αυτόπτες μάρτυρες λένε πως λίγο πριν το τραγικό περιστατικό, «έπινε ποτό με μια όμορφη γυναίκα στο μπαρ του πλοίου».

Τα πιο αρνητικά σχόλια συγκεντρώνουν οι μαρτυρίες που αναφέρουν πως ο ίδιος εγκατέλειψε το πλοίο ώρες πριν αποβιβαστούν οι επιβάτες.



Ακόμα και οι ανώτεροι του, κατηγορούν τον Schettino για τη βύθιση του κρουαζιερόπλοιου με τους 4.000 επιβάτες.

Η εταιρεία Costa Crociere, πλοιοκτήτρια του κρουαζιερόπλοιου, επέρριψε ευθύνες στον καπετάνιο, κάνοντας λόγο για «εγκληματική ολιγωρία» υποστηρίζοντας ότι ο πλοίαρχος «έκανε λανθασμένες εκτιμήσεις» και «δεν ακολούθησε τις διαδικασίες» που προβλέπονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το βράδυ της Κυριακής, οι αρχές της Ιταλίας προχώρησαν στη σύλληψη του καπετάνιου ο οποίος στην κατάθεση τους στις αρχές, είπε ότι ο ύφαλος δεν ήταν χαρτογραφημένος.

Πάντως, τα σωστικά συνεργεία συνέχισαν και την Δευτέρα τις έρευνες για τους υπόλοιπους αγνοούμενους, που υπολογίζονται σε τουλάχιστον 29. Συγκεκριμένα είναι 4 μέλη του πληρώματος και 25 επιβάτες όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της ιταλικής ακτοφυλακής, Μάρκο Μπρούσκο .

"Εδώ και μία ώρα έλαβα μία αναφορά από το Γκροσέτο που δείχνει ότι αγνοούνται 29 άτομα" δήλωσε ο Μπρούσκο, ενώ προηγούμενη έκθεση έκανε λόγο για περίπου 15 αγνοούμενους. Σύμφωνα με τον κ. Μπρούσκο, ανάμεσα στους αγνοούμενους βρίσκονται 10 Γερμανοί και 6 Ιταλοί. Ο διοικητής που έκανε δηλώσεις στο δημόσιο δίκτυο Rai Uno υπογράμμισε ότι "υπάρχουν ακόμη τμήματα για να ελεγχθούν" στο πλοίο, προσθέτοντας ότι "παραμένει μία αχτίδα ελπίδας".

Ωστόσο, καθώς έπεσε το σκοτάδι στην περιοχή, οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν εγκλωβισμένων στο κρουαζιερόπλοιο διακόπηκαν.

"Η απόφαση αυτή ελήφθη για την ασφάλεια των διασωστών, δεδομένου ότι οι κινήσεις του πλοίου μπορεί να είναι επικίνδυνες για αυτούς", εξήγησε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Ιταλίας, Λούκα Κάρι.

Ο εκπρόσωπος απέφυγε να πει πόσες πιθανότητες υπάρχουν να βρεθούν επιζώντες μέσα στο πλοίο. Ωστόσο, κάποιοι από τους Γερμανούς επιβάτες που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των αγνοούμενων ενδέχεται να είναι σώοι και να επιστρέφουν στη χώρα τους οδικώς, υποστήριξε ο Χέικο Γένσεν, ο επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος της ναυτιλιακής εταιρείας Costa Crociere.

"Είναι γεγονός ότι, με δική τους πρωτοβουλία, ορισμένοι επιβάτες νοίκιασαν αυτοκίνητα. Τους θεωρούσαν αγνοούμενους αλλά εμφανίστηκαν αργότερα", είπε.

Την ίδια ώρα, ειδικευμένοι δύτες εισήλθαν στο κουφάρι του Costa Concordia και ανέσυραν τα «μαύρα κουτιά» του πλοίου, στα οποία καταγράφονται όλα τα δεδομένα, και τα παρέδωσαν στις αρμόδιες αρχές που θα τα εξετάσουν, προκειμένου να ρίξουν περισσότερο φως στις συνθήκες του ναυαγίου.
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου