Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Οι αυτοκτονίες, το «ξέπλυμα» και άλλες ιστορίες τοκογλυφικής τρέλας...

Την ημέρα που η οικογένεια και οι φίλοι του αυτόχειρα επιχειρηματία Λεωνίδα Μαργιόλη τον αποχαιρετούσαν, όλοι οι Θεσσαλονικείς ψιθύριζαν «τον έφαγε ο Καραμπέρης».
Ο 45χρονος Λεωνίδας Μαργιόλης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Επτά Θάλασσες, έδωσε τέλος στη ζωή του στις 29 του περασμένου Ιουνίου, πηδώντας στο κενό από τον πέμπτο όροφο... της πολυκατοικίας όπου διέμενε. Η αυτοκτονία του συνδέθηκε άμεσα με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, ενώ το σημείωμα που άφησε αποτέλεσε πολύτιμο κρίκο στις έρευνες για το τοκογλυφικό κύκλωμα, οι οποίες είχαν αρχίσει μερικές εβδομάδες νωρίτερα.
 
Η υπόθεση του κυκλώματος τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκη ωστόσο άρχισε να ξετυλίγεται σαν κουβάρι στα τέλη του περασμένου Μαΐου. Εκείνες τις ημέρες κατέφυγε στην Ασφάλεια της Θεσσαλονίκης επιχειρηματίας της πόλης για να καταγγείλλει με τα ονόματά τους ευηπόλυπτους συμπολίτες του, που τον εκβίαζαν «κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση». 
Από την πρώτη στιγμή της κρίσιμης, για το ξήλωμα του κυκλώματος που δρούσε επί 15ετία στη συμπρωτεύουσα, κατάθεσης έπεσαν στο τραπέζι τα ονόματα των βασικών κατηγορουμένων, που φαίνεται σήμερα ότι κινούσαν τα νήματα ενός μαφιόζικου δικτύου που «απασχολούσε», σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Ασφάλειας το οποίο περιέχεται στη δικογραφία, περισσότερα από 300 άτομα!
 
Οι περισσότεροι από τους «πρωταγωνιστές» της παρέας των τοκογλύφων απολογούνται σήμερα. Πάντως, η δικογραφία δείχνει τα πρόσωπα που είχαν συγκεκριμένους και ξεκάθαρους ρόλους στο κύκλωμα αποτελώντας τον κορμό της σπείρας . Τα εν λόγω άτομα ήταν ίσως και η «αιτία» που η σπείρα παρέμενε ασύλληπτη για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ξέπλεναν χρήμα με το πλέον μεθοδικό τρόπο...την αγορά υποτιθέμενων κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ «φεσώνοντας» το ελληνικό Δημόσιο με 5.000.000 ευρώ!

Οι πρωταγωνιστές
Μάρκος Καραμπέρης, ο αρχηγός, ο «ψυχρός δολοφόνος».
Ο αρχιτοκογλύφος Καραμπέρης κινούσε τα νήματα στο κύκλωμα. Όλοι έτρεχαν να τον εξυπηρετήσουν, να εκτελέσουν τις εντολές του και όλοι τον φοβόντουσαν. Τα μέλη της σπείρας ήταν απλώς στρατιωτάκια, έρμαια των διαταγών του. Ο ίδιος έκανε τόσο καλές «μπίζνες» που ήταν γνωστός  σχεδόν σε όλη τη χώρα. 
«Αν κάποιος χρειαστεί χρήματα, στον Καραμπέρη θα πάει να δανειστεί» λένε κάτοικοι της Θεσσαλονίκης. Ο γνωστός ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου «Νεράιδα» στη Θεσσαλονίκη είχε εμπλακεί και σε άλλες υποθέσεις τοκογλυφίας, ενώ ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης του νομού Ημαθίας με το ψηφοδέλτιο του Κυριάκου Βελόπουλου και μέχρι την περασμένη Τρίτη κυκλοφορούσε καμαρωτός με την λαμπορκίνι του στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
 
Ο Δ. Λογοθέτης, ο «νομιμοφανής»Ο Λογοθέτης, ο οποίος σε πολλές συνομιλίες αποκαλείται ως «λογοθέτης» ή «Δημήτρης» είναι άμεσος συνεργάτης του Καραμπέρη, ο ρόλος του οποίου είναι να του παρέχει συμβουλές ώστε να είναι νομιμοφανείς οι παράνομες δραστηριότητές του, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι είναι άριστος γνώστης του τραπεζικού συστήματος και να επιβλέπει την τήρηση των συμφωνηθέντων του θύματος με τον διευθύνοντα την οργάνωση

Η Ελένη Μπουρδά η «πιστή γραμματέας»Όπως προέκυψε από την δικογραφία η Ελένη Μπουρδά είναι άμεση συνεργάτης του Καραμπέρη και ο ρόλος της ήταν να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τα θύματα, υπενθυμίζοντάς τους τα χρέη τους προς τον Καραμπέρη, να τον ενημερώνει για τις ημερομηνίες που οφείλουν τα θύματα να καταβάλλουν χρηματικά ποσά, να του υπενθυμίζει τα ραντεβού που έχει με τα θύματα και να διαθέτει τον προσωπικό της τραπεζικό λογαριασμό για να καταθέτουν χρήματα οι παθόντες.
 
Η εμπλοκή της προκύπτει και από το γεγονός ότι με την εκμετάλλευση χρηματικών ποσών της εταιρίας «ΚΑΡΑΜΠΕΡΗΣ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» της οποίας από το έτος 2004 τυγχάνει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Μάρκο Καραμπέρη και αντιπρόεδρο την ίδια, χρηματοδοτείται η παράνομη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Ι. Χατζηιγνατιάδης ο «ταχυδρόμος»Διαπιστώθηκε ότι ο Χατζηιγνατιάδης είναι μέλος της ομάδας με αποστολή να εισπράττει χρήματα ή επιταγές από θύματα της εγκληματικής οργάνωσης μεταβαίνοντας στους επαγγελματικούς τους χώρους και εκφοβίζοντας τους με την φυσική του παρουσία. Σε αρκετές δε περιπτώσεις διαθέτει τον προσωπικό του λογαριασμό για να καταθέτουν χρήματα οι παθόντες, είτε τα προσωπικά του στοιχεία προκειμένου να προσημειώνονται ακίνητα ή οικόπεδα των θυμάτων.
 
Η εμπλοκή του προκύπτει και από το γεγονός ότι με την εκμετάλλευση χρηματικών ποσών της εταιρίας «ΚΑΡΑΜΠΕΡΗΣ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» χρηματοδοτείται η παράνομη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης, της οποίας (εταιρίας) από το έτος 2004 τυγχάνει μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου!

Ο Ευστ. Κωνσταντινίδης ο «μπράβος- αστυνομικός».
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της δικογραφίας ο…  απότακτος αστυνομικός συνοδεύει πάντοτε τον Καραμπέρη ως προσωπικός του φρουρός στις μετακινήσεις και στα ραντεβού του και ενίοτε επιδίδεται σε εκφοβισμούς των θυμάτων προκειμένου να τηρούνται οι επιβαλλόμενοι από τον αρχηγό τοκογλυφικοί όροι, ενώ παραχωρεί και προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου να κατατίθενται από τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης οφειλόμενα χρηματικά ποσά και παραλαμβάνει αυτοπροσώπως χρήματα για λογαριασμό αυτής.

Η Μαρία Γκαλιάνη η «εισπράκτορας».
Η Γκαλιάνη αναφέρεται ως μέλος που σε πολλές περιπτώσεις εισπράττει προσυμφωνηθέντα χρηματικά ποσά για λογαριασμό του Καραμπέρη και καλεί τηλεφωνικά τα θύματα υπενθυμίζοντας τα χρέη τους

Ο Θωμάς Καραμπέρης, «ο άσωτος υιός». 
Ο γιος του Μάρκου Καραμπέρη, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι σε μια περίπτωση ενήργησε από κοινού με τον Λογοθέτη κατ' εντολή του διευθύνοντος, προκειμένου να αποσπάσουν από θύμα εκβιαστικά 30.000 ευρώ, ενώ επιπροσθέτως από την άρση του τραπεζικού απορρήτου προέκυψε ότι είναι συνδικαιούχος σε τραπεζικούς λογαριασμούς, με τον διευθύνοντα.

Ο Γ. Κυριακίδης, «ο εκβιαστής»
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χρησιμοποιείται από τον αρχηγό της οργάνωσης για τον εκφοβισμό των θυμάτων.

Ο Γ. Φερέτης, ο «συνδαιτυμόνας»Ο δημοσιογράφος της ΕΤ3, αναφέρεται επίσης ως μέλος της οργάνωσης, που εισπράττει χρήματα κατ' επανάληψη από θύμα, είτε αυτοπροσώπως είτε διαθέτοντας προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό, προς όφελος πάντα του Καραμπέρη. Επίσης λόγω της ιδιότητάς του τού ζητήθηκε από τον Καραμπέρη και παρείχε πληροφορίες σχετικά με την αυτοκτονία επιχειρηματία θύματος του κυκλώματος.

Ο Χρ. Παπαχατζής, ο « σωτήρας»
Σύμφωνα με την δικογραφία, ο Παπαχατζής ως επικεφαλής της Επιχειρησιακής Δ/νσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσ/νικης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κάλεσε τηλεφωνικά τον Καραμπέρη και αφενός παρείχε ουσιώδεις πληροφορίες σχετικά με ανώνυμη καταγγελία που περιήλθε εις γνώση του λόγω της ιδιότητάς του, αναφορικά με τελεσθέντα αδικήματα τοκογλυφίας και εκβίασης που διέπραξε ο Καραμπέρης, τέσσερις κουμπάροι του και δυο δικηγόροι, που είχαν ως αποτέλεσμα την απόκτηση μεγάλης ακίνητης περιουσίας και αφετέρου με πράξη του, ανέστειλε τη διενέργεια έρευνας.

Ο Ν. Ζήνδρος ο « σωστός δικηγόρος»
Ο Ζήνδρος ως δικηγόρος του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης παρείχε στον Καραμπέρη πληροφορίες που έλαβε μέσω τρίτου, σχετικά με την αυτοκτονία του επιχειρηματία για τον οποίο είχε ενημερώσει και ο Φερέτης. Ειδικότερα, άγνωστο άτομο για λογαριασμό τους, έλαβε γνώση και μετέφερε αυτολεξεί το περιεχόμενο του σημειώματος που άφησε ο αυτόχειρας, έγγραφο που ήδη είχε περιέλθει στην κατοχή της αστυνομικής αρχής, που διενεργούσε την αυτεπάγγελτη προανάκριση για τις συνθήκες της αυτοκτονίας και για την διακρίβωση τυχόν αδικημάτων.

Ο Αθ. Καβρακύρης, ο « συνεργός τραπεζίτης»
Ο Καβρακύρης ως διευθυντής του τραπεζικού υποκαταστήματος της «Πανελλήνιας» τράπεζας, σε συνεννόηση με τον Λογοθέτη άνοιξε λογαριασμό που εμφάνιζε νομιμοφανή τη συναλλαγή θύματος με τον Καραμπέρη. Επιπλέον, ενημερώνει άμεσα τον αρχηγό, ευθύς μόλις λαμβάνει γνώση, για την δέσμευση των χρημάτων των τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου και μελών της οικογενείας του από την επιτροπή του άρθρου 7 του Ν.3691/2008 για το ξέπλυμα του «βρώμικου» χρήματος. Μάλιστα σύμφωνα με τα λεγόμενα του, κατόπιν της πίεσης που άσκησε ο ίδιος, η δέσμευση των χρημάτων ήρθη. Στη συνέχεια κατόπιν προφορικής εντολής του Καραμπέρη, εκταμίευσε το σύνολο των χρημάτων από τους λογαριασμούς του, υπό το φόβο νέας δέσμευσης.

Ο Γ. Θεοδώρου, «ο δανειοδότης»
Ο βοηθός Γενικός Διευθυντής του επιχειρηματικού κέντρου Βορείου Ελλάδος της τράπεζας «Πειραιώς», κατηγορείται ότι ως εκ της θέσεως του παρείχε ουσιώδεις πληροφορίες στον Λογοθέτη χρησιμοποιώντας το σύστημα της Τράπεζας, ενημερώνοντάς τον λεπτομερώς, για τραπεζικές ενέργειες πελάτη της ανωτέρω τράπεζας και ταυτόχρονα θύματος της συμμορίας. Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες των βασικών κατηγορουμένων προκύπτει ότι ο Θεοδώρου, έλαβε χρηματική αμοιβή ύψους 10.000€ και θα λάμβανε επιπλέον 5.000€, για την έγκριση δανείου από την τράπεζα Πειραιώς.
Αναστασία Γαλάνη 
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου