Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Δύο επιχειρησιακές συμβάσεις στην Ήπειρο

Δύο επιχειρησιακές συμβάσεις σε επιχειρήσεις της Ηπείρου παρουσίασαν στα μέλη της τρόικας χθες οι αρμόδιοι του υπουργείου Εργασίας, κατά τη συνάντησή τους την περασμένη Τρίτη, ανάμεσα στους αριθμούς για όλη την υπόλοιπη χώρα...

Η μια από αυτές είναι στα Γιάννενα και αφορά επιχείρηση αντιπροσωπείας αυτοκινήτων, όπου η νέα σύμβαση υπογράφηκε με δημιουργία ένωσης προσώπων, όπως ορίζει ο πρόσφατος νόμος. Στις δύο επιχειρήσεις, οι μειώσεις των μισθών έφτασαν το 20 και 29% αντίστοιχα, σε σχέση με τους αρχικούς μισθούς των εργαζόμενων.
«Εμείς καταγγείλαμε το γεγονός ως Εργατικό Κέντρο» τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Νίκος Φασούλης στον «Η.Α.», ο οποίος προσθέτει ότι η περίοδος των Χριστουγέννων ήταν γενικώς δύσκολη. Έγιναν οκτώ επίσημες καταγγελίες για τη μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων, εκ των οποίων οι δύο κατέληξαν σε συμβιβασμό με καταβολή των χρημάτων και οι υπόλοιπες πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης, με αυτόφωρα κ.λπ.
«Πέραν όμως των επισήμων καταγγελιών, στο Εργατικό Κέντρο έφτασαν άλλες είκοσι ανεπίσημες, οι οποίες δηλαδή δεν πήγαν στα αρμόδια όργανα και δεν ξέρουμε τι έγινε με τις συγκεκριμένες υποθέσεις» συνεχίζει ο κ. Φασούλης. «Είχαμε κρούσεις, αλλά οι εργαζόμενοι φοβούνται, οι περισσότεροι έκαναν ανώνυμες καταγγελίες», καταλήγει. Συνολικά, σε όλη τη χώρα κατατέθηκαν 1.545 επίσημες καταγγελίες για μη καταβολή δώρου.

Αυξάνεται η «σπαστή» εργασία

Σύμφωνα με τα γενικά στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας πανελλαδικά, για το τελευταίο δίμηνο, σε όλη τη χώρα έγιναν 52 επιχειρησιακές συμβάσεις οι οποίες αφορούν 17.531 εργαζόμενους, έναντι 12, όλο το υπόλοιπο 2011. Άλλες 1.727 επιχειρήσεις που απασχολούν 11.085 εργαζόμενους, υπέβαλαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος του έτους, πίνακα προσωπικού με μειωμένες αποδοχές, κάνοντας χρήση του άρθρου 30 του Ν. 3996/2011. Επίσης, κατά το τρομακτικό 631,89% είναι αυξημένες σε όλη τη χώρα οι συμβάσεις για εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση της εργοδοσίας, σε σχέση με ό,τι ίσχυε το 2010. Συνολικά, μέσα στο 2011 «χάθηκαν» 58.962 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε όλη τη χώρα, οι οποίες μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 54,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Τέλος, σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας, οι επιλυθείσες εργατικές διαφορές παρουσιάζουν φέτος αύξηση κατά 4,84% σε σχέση με πέρσι και κατά 0,80% σε σχέση με το 2009 και αύξηση 8,15% σε σχέση με το 2010.
agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου