Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Στο κέντρο της Αθήνας ακμάζει το "εργοστάσιο" πλαστών διαβατηρίων

Χίλια ως χίλια πεντακόσια ευρώ και μια ταυτότητα ή διαβατήριο που να ανήκει σε κάποιον που «να του μοιάζει», μπορεί να είναι αρκετά για έναν μετανάστη από την Αφρική ή την Ασία για να ταξιδέψει στη Βρετανία ή στη Γαλλία μέσω Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα μέσω πλατείας Αμερικής. Σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα που δημοσιεύτηκε στους...



Sunday Times και την οποία επικαλείται το Βήμα της Κυριακής, λειτουργούν στη χώρα μας κυκλώματα ενοικίασης ταξιδιωτικών εγγράφων. Αυτό που τα διαφοροποιεί από μια τυπική πλαστογράφηση εγγράφου, είναι το ότι οι κάτοχοι των γνήσιων ταξιδιωτικών εγγράφων, συνήθως, Γάλλοι, Βέλγοι, ή Γερμανοί πολίτες, νοικιάζουν το διαβατήριο τους ή την ταυτότητα τους σε κυκλώματα που με τη σειρά τους τα νοικιάζουν ή τα πωλούν σε Αφρικανούς και Ασιάτες που θέλουν να ταξιδέψουν στη δυτική Ευρώπη.

Η οδός Σκαλιστήρι είναι ένας μικρός δρόμος κάτω από την Πατησίων, όπου το 90% των ανθρώπων που συναντά κανείς είναι αφρικανικής καταγωγής. Το διαμέρισμα του αριθμού 11 λειτουργεί ως προσωρινό κατάλυμα αντί 100 ευρώ τον μήνα για όσους μετανάστες είναι στην αναμονή για μια ταυτότητα ή ένα διαβατήριο.

Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, οι περισσότερες περιπτώσεις εκείνων που παραχωρούν αντί χρημάτων το διαβατήριο τους ή την ταυτότητα τους είναι Ρουμάνοι και Βούλγαροι, κυρίως Ρομά. Στην πλειονότητα τους πρόκειται για άνδρες νεαρής ηλικίας, κυρίως χρήστες ναρκωτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου