Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Το colpo grosso του Λάκη Γαβαλά

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Επιστολή κόλαφο συνέταξαν οι εργαζόμενοι και οι απολυμένοι της εταιρίας «Λ. Γαβαλάς Α.Ε.», με την οποία καταγγέλλουν τον πασίγνωστο σχεδιαστή, Λάκη Γαβαλά, ότι παρουσιάζει ψευδή στοιχεία προκειμένου να αποφύγει τις συνέπειες της Δικαιοσύνης...


Σοκ προκαλεί σημείο της επιστολής στο οποίο αναγράφεται ότι η Δ.Ο.Υ ΦΑΕΕ Αθηνών μετά από έλεγχο που ολοκληρώθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2011, διαπίστωσε ότι ο γνωστός σχεδιαστής και οι συνέταιροι του χρωστούν 16.514.177 ευρώ σε Φ.Π.Α και περίπου 2.000.000 ευρώ στο ΙΚΑ.

Επιπλέον, «πονοκέφαλο» προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, το συνολικό ποσό που οφείλει η επιχείρηση του κ. Γαβαλά σε τράπεζες, προμηθευτές, πελάτες και προσωπικό υπερβαίνει τα 100.000.000 ευρώ!

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιστολή έχει σταλεί στον οικονομικό εισαγγελέα, κ. Γρηγόρη Πεπόνη, στον ειδικό γραμματέα του Σ.Δ.Ο.Ε., κ. Ιωάννη Διώτη, στον διοικητή του Ι.Κ.Α., κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο καθώς και στον προσφάτως παραιτηθέντα γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, κ. Ιωάννη Καπελέρη.
Η αίτηση για το 99
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι ο πρώην εργοδότης τους κατάφερε -τεχνηέντως- να αποκρύψει από τις Αρχές ότι στην κατοχή του βρίσκονται όχι μία, αλλά δύο εταιρίες, καταθέτοντας αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 με ψευδή στοιχεία.
Οι εταιρίες είναι οι «Λάκης Γαβαλάς Α.Ε.» με Α.Φ.Μ. 094504146 και η «Λάκης Γαβαλάς Α.Ε. Εσωτερικοί Χώροι» με Α.Φ.Μ. 094430430. Οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν ότι στην αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 δεν αναγράφεται το Α.Φ.Μ. των εταιριών  προκειμένου να ξεγελαστεί η Ελληνική Δικαιοσύνη και οι δύο εταιρίες να παρουσιαστούν σαν μία.
Παράλληλα, άκρως ενδιαφέροντα εμφανίζονται και τα όσα επικαλούνται σχετικά με τις κτηριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι ενώ τα κτήρια που έχει στην κατοχή της η εταιρία στη Κάντζα θα έπρεπε, βάση της άδειας, να γίνουν αποθήκες, η διοίκηση κατάφερε να παραπλανήσει την Πολεοδομία και να χτίσει γραφεία και εκθεσιακούς χώρους.
«Έχει άδεια για 8.000 τμ και έχουν γίνει άλλα τόσα παράνομα πατάρια, υπόγεια κ.α, κλεισμένα με γυψοσανίδες για να μην εμφανιστούν κατά τον έλεγχο και την επιμέτρηση από την Πολεοδομία» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Οι αντικρουόμενοι ισχυρισμοί
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι επιδίδονται σε προσπάθεια να ανατρέψουν τους επίσημους ισχυρισμούς της διοίκησης, η οποία υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να συνεργάζεται με μεγάλους οίκους του εξωτερικού λαμβάνοντας παραγγελίες πελατών.
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι ο γνωστός σχεδιαστής διασπείρει ψέματα στον Τύπο προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, η εταιρία δεν είναι πλέον αντιπρόσωπος γνωστών οίκων του εξωτερικού και δεν λαμβάνει παραγγελίες πελατών ή υποκαταστημάτων καθώς το πελατολόγιο έχει εξαφανισθεί.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, δεν είναι λίγοι οι πελάτες οι οποίοι εξαπατήθηκαν και προέβησαν σε μηνύσεις και αγωγές. Οι δε προμηθευτές εξωτερικού και εσωτερικού δεν παραδίδουν εμπορεύματα και έχουν καταφύγει στη Δικαιοσύνη.
Επιπλέον, μπλοκαρισμένοι εμφανίζονται και οι τραπεζικοί λογαριασμοί της επιχείρησης με αποτέλεσμα τα λίγα καταστήματα που εξακολουθούν να λειτουργούν ή μάλλον να υπολειτουργούν με Stock εμπορεύματα να εισπράττουν μόνο μετρητοίς.
«Κρύβουν τα χρήματα»
Αίσθηση προκαλεί σημείο της επιστολής στο οποίο καταγγέλλεται ότι η διοίκηση της εταιρίας μετατρέπει τα χρήματα που εισπράττει σε τραπεζικές επιταγές, τις οποίες κρύβει σε χρηματοκιβώτιο που βρίσκεται στην κατοχή της αδελφής του κ. Γαβαλά ώστε το Σ.Δ.Ο.Ε. σε ενδεχόμενο έλεγχο ταμείου να μην εντοπίσει τίποτα.
Μάλιστα αναφέρεται ότι οι επιταγές αγγίζουν το 1.200.000 ευρώ, ποσό ικανό να αποζημιώσει όλους τους εργαζομένους και να καλύψει τα χρέη προς μερικούς προμηθευτές και πελάτες.
«Η Λάκης Γαβαλάς Α.Ε. έχει απολύσει ή εξαναγκάσει σε παραίτηση το 95% του προσωπικού της. Από την αρχή του χρόνου στα κεντρικά γραφεία θα έχουν μείνει 2-3 εργαζόμενοι αφού όλοι έχουμε υπογράψει το τέλος της εργασίας μας, για να λάβουμε την μισή αποζημίωσή μας» τονίζουν.
Στην περίπτωση που οι ισχυρισμοί των εργαζομένων αποδειχθούν βάσιμοι, τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με την κάλυψη «επώνυμων» από τους δημόσιους φορείς είναι πολλά και αναζητούν άμεση απάντηση.
Τελικά, ο κ. Γαβαλάς έχει μία ή δύο εταιρίες; Τις έχει συμπεριλάβει στην αίτηση του για υπαγωγή στο άρθρο 99; Κρύβει πράγματι χρήματα από το Σ.Δ.Ο.Ε, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους;  Τι έλεγχοι Φ.Π.Α έχουν γίνει στην «Λάκης Γαβαλάς Α.Ε. Εσωτερικοί Χώροι» με Α.Φ.Μ. 094430430;
Οψόμεθα…
zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου