Τα μέτρα είναι μόνο η κορυφή του.. παγόβουνου όσων παρεμβάσεων συμφώνησε η κυβέρνηση με την Τρόικα προκειμένου να περιορίσει το έλλειμμα και το χρέος διασφαλίζοντας τις δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ αλλά και επιχειρώντας να λάβει το «ΟΚ» για την επιμήκυνσή του.
Ουσιαστικά προβλέπονται δύο διαφορετικά «πακέτα» μέτρων:
1. Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση ακινήτων για την εύρεση 50 δισ. ευρώ που θα οδεύσουν αποκλειστικά και μόνο στη μείωση του χρέους. Ο στόχος παραμένει όπως παραδέχθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και αναφέρεται με σαφήνεια σε συνοδευτικό κείμενο της Επιτροπής που δημοσιεύθηκε χθες.
Ωστόσο δεν υπάρχει πλέον χρονική δέσμευση να βρεθούν τα λεφτά έως το 2015. Δηλαδή η κυβέρνηση εκφράζει την πρόθεσή της να προχωρήσει, χωρίς Μνημονιακή δέσμευση για το ποσό.
Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, αν δεν βρεθούν 50 δισ. ευρώ, το χρέος ακόμη και με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης θα απαιτεί πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 7,5% έως το 2025, δηλαδή συνεχή σκληρή λιτότητα για να περιοριστεί στο 80% του ΑΕΠ. Έτσι, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι αναγκαίες.
Επίσημος Μνημονιακός στόχος -δηλαδή προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δανείου- είναι μόνο τα 15 δισ. ευρώ που θα πρέπει να βρεθούν έως το τέλος του 2013. Προβλέπεται η ανακοίνωση αναλυτικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και 2 χαρτοφυλακίων αξιοποίησης ακινήτων.
Από τώρα με σαφήνεια τίθεται ως στόχος να πωληθούν το καζίνο της Πάρνηθας και να παραταθεί η σύμβαση στο Αεροδρόμιο Αθηνών έως τον Ιούνιο και, έως το τέλος του έτους να μειωθεί στο 51% η συμμετοχή, έμμεση ή έμμεση, του δημοσίου σε ΛΑΡΚΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΔΕΠΑ.
2. Προβλέπεται η είσπραξη 27,5 δισ. ευρώ για την μείωση του ελλείμματος έως και το 2015. Από το ποσό αυτό, τα 1,7-1,8 δισ. ευρώ (0,75% του ΑΕΠ) θα επιβληθούν φέτος, επιπλέον μέτρα αξίας 8% του ΑΕΠ (περίπου 20 δισ. ευρώ) θα εφαρμοστούν την τριετία 2012-2014 και νέα μέτρα για την πρόσθετη μείωση του ελλείμματος κατά 2% του ΑΕΠ θα θεσπιστούν για το 2015.
Το πακέτο πρέπει να θεσπιστεί έως τον Μάιο, και θα περιλαμβάνει ευρύτατες παρεμβάσεις σε μισθολόγιο, δομή δημοσίου, ΔΕΚΟ και άλλους φορείς, αμυντικές δαπάνες και επενδύσεις. Όμως, ήδη το Μνημόνιο αναφέρει κάποια από τα μέτρα. Ορίζει ότι το 2012 πρέπει να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα αναψυκτικά. Από φέτος θα επιβληθεί «πράσινος φόρος» και «ειδικός φόρος σε αυθαίρετα» που θα διατηρηθεί και το 2012.
Από τις αναφορές του Μνημονίου προκύπτει ότι το επόμενο τρίμηνο θα είναι το πιο καθοριστικό για τα μέτρα που θα επιβληθούν στην οικονομία. Θα οριστικοποιηθεί, θα ψηφιστεί από τη Βουλή και θα γίνει κομμάτι του Μνημονίου το νέο πακέτο μέτρων.
Παράλληλα θα επαναξιολογηθούν όλες οι «διαρθρωτικές παρεμβάσεις» που έκανε μέχρι στιγμής η κυβέρνηση και θα έρθει νέο «κύμα». Γίνεται σαφές ότι δεν έχει κλείσει ούτε το ασφαλιστικό, ούτε το εργασιακό μέτωπο αφού τελούν υπό αξιολόγηση. Μεγάλη έμφαση δίδεται στην υγεία από την οποία επιχειρείται η εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ φέτος, σκληρό «πρέσινγκ» ασκείται στα δημόσια οικονομικά, έπονται νέες αλλαγές τον Ιούνιο στα κλειστά επαγγέλματα και στην αδειοδότηση των εταιρειών και ανοίγει ο δρόμος για νέες περικοπές κρατικών επενδύσεων.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο για να δοθεί η επόμενη δόση η κυβέρνηση πρέπει:
- Έως το τέλος Μαρτίου να τοποθετήσει οικονομικούς επιθεωρητές σε όλα υπουργεία και φορείς, να ολοκληρώσει τον διαχωρισμό παρακαταθηκών από τις εμπορικές δραστηριότητες στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και να δημοσιοποιήσει έκθεση για την επάρκεια της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
- Έως το τέλος Απριλίου να ανακοινώσει την «μεσοπρόθεσμη έκθεση Δημοσιονομικής Στρατηγικής» η οποία θα καθορίζει τα σχέδια των επόμενων δράσεων με σαφή χρονοδιαγράμματα και θα επικεντρώνεται στα σχέδια αναδιάρθρωσης μεγάλων ζημιογόνων εταιρειών, στο κλείσιμο φορέων, στην φορολογική μεταρρύθμιση και στην αναδόμηση της δημόσιας διοίκησης, στο μισθολόγιο του δημοσίου και στις αμυντικές δαπάνες.
- Έως το τέλος Μαΐου οι τράπεζες πρέπει να υποβάλλουν σχέδια για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης στην ΤτΕ και στην ΕΚΤ
- Έως το τέλος Ιουνίου θα εκπονηθεί σχέδιο μεταρρυθμίσεων στην φορολογική διοίκηση και θα δημοσιευθούν στοιχεία για ληξιπρόθεσμες οφειλές και οικονομικές καταστάσεις γενικής κυβέρνησης..
- Τον Ιούλιο το υπουργικό Συμβούλιο θα υιοθετήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.
Γ. Παπακωνσταντίνου: «Οι αυξήσεις φόρων του 2010 δεν μπορούν να συνεχίζονται»
Τα προβλήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών ανέκοψαν την πτώση των ελληνικών spread, υποστηρίζει ο υπουργός οικονομικών, που υπεραμύνεται της σημασίας του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων ή αύξησης των υφιστάμενων, απάντησε ότι οι περυσινές αυξήσεις δεν μπορούν να συνεχίζονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου