Ψήφισαν υπέρ της διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης για ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας
Με 226 ψήφους υπέρ και εννέα κατά η Βουλή ψήφισε υπέρ της διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης για ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, στην υπόθεση...
της προμήθειας τριών γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214। Κατά την ψηφοφορία «παρών» δήλωσαν 9 βουλευτές και βρέθηκε ένα λευκό ψηφοέλτιο।
Την πρόταση για την προκαταρκτική εξέταση κατέθεσαν 112 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ζητούν τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού και συγκεκριμένα για τα αδικήματα «της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου» και της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες με τη μορφή της απόκτησης και κατοχής περιουσίας, εν γνώσει κατά το χρόνο κτήσης του γεγονότος ότι προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες».
Της ψηφοφορίας προήγηθηκε ομιλία του πρώην υπουργού σε έντονο ύφος που έκανε λόγο για «λάσπη και ψεύδη» αφήνοντας αιχμές για εις βάρος του σκευωρία.
«Δεν φυγομαχώ, δεν απολογούμαι, είμαι ως μάρτυρας εδώ να δώσω τη δική μου αλήθεια» δήλωσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση επί της -αδιέξοδης όπως την χαρακτήρισε- πρότασης.
Ο πρώην υπουργός μίλησε για προκατασκευασμένους ενόχους και προκατασκευασμένες δήθεν αλήθειες, λέγοντας ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε από κάποιους με την πρόταση που κατατέθηκε σε μία ενέργεια πολιτικά, ηθικά, ακόμη και νομικά απαράδεκτη -σε έναν πολιτικό και νομικό αυτοεγκλωβισμό.
Σχετικά με την στάση που τήρησε το ΠαΣοΚ απέναντί του διεμήνυσε προς τους «συντρόφους» του: «Τη δική μου συμβολή και το δικό μου ιστορικό αποτύπωμα στη δημιουργία και τη νικηφόρα πορεία του ΠαΣοΚ κανείς δεν μπορεί να διαγράψει».
Νωρίτερα, οι τόνοι ανέβηκαν από την έναρξη της διαδικασίας, όταν ο εισηγητής της ΝΔ Π.Καμμένος υποστήριξε πως ακούγοντας την εισήγηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ.Μπόλαρη ήταν σαν να άκουσε το «συνήγορο υπερασπίσεως του πολιτικού που παραπέμπεται για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία».
Από τη διαδικασία της συζήτησης αποχώρησε ο ΛΑΟΣ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε διαχωρισμό των ζητημάτων ως προς το ποινικό μέρος και ανέφερε πως αυτό που μένει μετέωρο είναι η συνολική κυβερνητική ευθύνη όλων των αποφάσεων όσων συμμετείχαν στο ΚΥΣΕΑ।
tovima
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου