Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Με διαδικασίες εξπρές, η ανάκριση για την υπόθεση Καπελέρη

Τις πρώτες μαρτυρικές καταθέσεις ξεκινά να λαμβάνει ο ανακριτής που χειρίζεται την δικογραφία σε βάρος του μέχρι πρότινος Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Γιάννη Καπελέρη, κατηγορούμενου για την κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία της απιστίας, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που αφορά... την υπόθεση ανείσπρακτων προστίμων για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Για την υπόθεση του παραιτηθέντος στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να διενεργηθεί κατά προτεραιότητα η ανάκριση και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί ταχύτατα καθώς θα τύχει εφαρμογής, για πρώτη φορά ο λεγόμενος «νόμος Καστανίδη» που προβλέπει διαδικασίες εξπρές για δικογραφίες διαφθοράς κρατικών λειτουργών.

Στο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπονται δίκες εξπρές για τις αξιόποινες πράξεις που διαπράττουν πρόσωπα που εκμεταλλεύονται την ιδιότητά τους ή τη θέση που κατέχουν. Όπως εκτιμάται η ανάκριση για την υπόθεση θα έχει ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες.

Ήδη ενώπιον του ανακριτή έχουν κληθεί να καταθέσουν οι πρώτοι μάρτυρες, δημοσιογράφοι, που με δημοσιεύματα αναφέρθηκαν στην ύπαρξη «παραμηχανισμού» στο υπουργείο Οικονομικών που αδρανοποιούσε την διαδικασία είσπραξης προστίμων από το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ως μάρτυρας αναμένεται να κληθεί και ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδης Σπινέλης, η παραίτηση του οποίου συνδέθηκε με την ύπαρξη «παραμηχανισμού» στου υπουργείο Οικονομικών.

Στο υπόμνημα που είχε παραδώσει πάντως στον Οικονομικό Εισαγγελέα ο κ. Καπελέρης, όταν κλήθηκε ως ύποπτος για την υπόθεση, αρνήθηκε κάθε ποινική εμπλοκή του και υποστήριξε ότι δεν χάρισε κανένα πρόστιμο. Φέρεται επίσης να υποστηρίζει πως το θέμα σχετίζεται με πρόβλημα λειτουργίας στο σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ και εκπρόθεσμες ενημερώσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης, που δεν αφορούν λαθρεμπόριο καυσίμων. 

e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου