Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση κατά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου

Έντονοι κλυδωνισμοί προκλήθηκαν στο κυβερνητικό σχήμα κατά τα την διάρκεια της ψηφοφορίας των άρθρων του πολυνομοσχεδίου καθώς αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν  μια σειρά από άρθρα, οι ΚΟ της ΝΔ και του ΛΑΟΣ αρνήθηκαν  να ψηφίσουν το άρθρο 29 εκφράζοντας ενστάσεις... για τον τρόπο που εισήχθηκε, ενώ ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ (σ.σ. οι δικηγόροι) επέλεξαν να απουσιάσουν από την διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από 50 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν ένα ή και περισσότερα άρθρα από τα 11 που συνολικά μπήκαν στην κάλπη ενώ μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Πάνος Μπεγλίτης (καταψήφισε τα άρθρα 6,7,24,29)

Μεταξύ αυτών που καταψήφισαν είναι και οι κ.κ.Πέμη Ζούνη, Γιάννης Βούρος, Βάσω Παπανδρέου, Λούκα Κατσέλη, Πάυλος Στασινός, Λάμπρος Μίχος. Χρήστος Πρωτόπαπας, Χαρά Κεφαλίδου, Δημήτρης Κρεμαστινός, Αικατερίνη Περλεπέ, Ηλίας Καρανίκας, Δημήτρης Βαρβαρίγος, Μιχάλης Κατρίνης, Τάσος Σιδηρόπουλος, Θανάσης Γικόνογλου, Βασίλης Κεγκέρογλου, Φραγκίσκος Παρασύρης, Χρήστος Κατσούρας, Χάρης Καστανίδης, Χρυσή Αράπογλου, Εύα Καϊλή, Δημήτρης Παπουτσής, Σάββας Εμινίδης, Μαρία Θεοχάρη, Αγγελική Γκερέκου, Σπύρος Μοσχόπουλος, Παναγιώτης Μπεγλίτης, Μανώλης Μπεντενιώτης, Δημήτρης Λιντζέρης, Γιάννης Διαμαντίδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Αμοιρίδης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Μαρία Θεοχάρη, Αχμέτ Χατζηοσμάν, Στάθης Κουτμερίδης, Μιχάλης Τζελεπής, Χρήστος Χάιδος, Χρήστος Μαγκούφης, Νίκος Τσώνης, Τόνια Αντωνίου, Ευτύχιος Δαμιανάκης, Ιωσήφ Βαλυράκης.

Από την πλευρά της ΝΔ αρκετοί δικηγόροι όπως οι κ.κ. Προκόπης Παυλόπουλος, Δημήτρης Σιούφας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Κώστας Τζαβάρας, Μιχάλης Γιαννάκης, Γιάννης Ανδριανός, Μαργαρίτης Τζίμας, Νίκος Νικολόπουλος αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Μαρκόπουλος επέλεξαν να απουσιάσουν από την διαδικασία εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους κυρίως με την διάταξη που αφορά στις δικηγορικές εταιρείες.

Ειδικότερα στην κάλπη μπήκαν τα άρθρα :

  • 4 που μιλά για την συγχώνευση φορέων του δημόσιου τομέα
  • 5 για την λεγόμενη «απελευθέρωση» των φορτηγών
  • 6 που περιέχει ρυθμίσεις για το επάγγελμα των δικηγόρων
  • 7 για την εκποίηση περιουσίας του δημοσίου
  • 16 εως 19 που αφορούν σε συγχωνεύσεις εταιρειών του δημοσίου (ΕΟΜΜΕΧ, ΕΒΕΤΑΜ, ΕΚΕΠΥ κλπ)
  • 24 που μιλά για περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους των φορέων ασφάλισης
  • 27 που αναφέρεται στην ακίνητη περιουσία του δημοσίου
  • 29 που αναφέρεται στην απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων
Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις το άρθρο 29 που απελευθερώνει πλήρως το ωράριο των φαρμακείων καταψηφίζεται, όμως το επίσημο αποτέλεσμα δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι λίγα λεπτά πριν την ψηφοφορία ασκήθηκε έντονη πίεση από αρκετούς βουλευτές προς τον αρμόδιο υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο προκειμένου να αποσύρει την επίμαχη διάταξη και να την επαναφέρει σε άλλο νομοσχέδιο. Ως επιχείρημα οι βουλευτές χρησιμοποίησαν την παραβίαση του κανονισμού της Βουλής και όχι ζητήματα ουσίας. Από την άλλη ο κ. Λοβέρδος επέμεινε στην διατήρηση της διάταξής του ως ζήτημα αρχής τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι «δεν πρόκειται να υποκύψει στα συμφέροντα των συντεχνιών που  τους τελευταίους μήνες κάνουν τα πάντα προκειμένου να μην θεσπιστεί η συγκεκριμένη ρύθμιση».
Πάντως, η εικόνα που επικράτησε κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας κυρίως στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ έρχεται να επιβεβαιώσει την ανησυχία που εξέφραζαν αρκετά στελέχη το τελευταίο διάστημα ότι το κόμμα δεν εκπροσωπείται στην Βουλή. Συγκεκριμένα εξηγούσαν ότι μετά την συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου, τα αρμόδια όργανα σταμάτησαν να συναντώνται με τους βουλευτές προκειμένου να χαράξουν την κομματική γραμμή με αποτέλεσμα κάθε βουλευτής να κινείται πλέον κατά βούληση.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου