Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Αντιεκλογικό μέτωπο στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Αποφασισμένοι να εμποδίσουν τις εκλογές για την ανάδειξη του εσωτερικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι οι σύλλογοι των καθηγητών και των εργαζόμενων, ενώ αναμένονται και οι αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων. Προς το παρόν χθες, έκαναν μια συμβολική περισσότερο παράσταση στην πρυτανεία προκειμένου να μην επικυρωθούν οι εκλογικοί κατάλογοι, με τους οποίους θα γίνουν οι εκλογές.

Ωστόσο, δεν είναι τα μόνα προβλήματα που έχει η οργανωτική επιτροπή για τη διενέργεια των εκλογών. Μέχρι αύριο Τετάρτη θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί τα μέλη της, καθώς αυτή τη στιγμή έχουν μείνει τρία από τα αρχικά πέντε, αφού οι κ.κ. Χρήστος Μασσαλάς και Γιώργος Δήμου αποχώρησαν, για προσωπικούς τους λόγους. Ήδη, η επιτροπή έχει κάνει κρούση σε αρκετούς καθηγητές για να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις, αλλά μέχρι στιγμής λαμβάνει αρνητικές απαντήσεις...
Εάν μέχρι και αύριο δεν βρεθούν άλλοι δύο καθηγητές που θα πλαισιώσουν την κα Νίκη Αγνάντη και τους κ.κ. Μιλτιάδη Καραγιάννη και Γιάννη Γεροθανάση, ο οποίος είναι και πρόεδρος, θα πρέπει η σύστασή της να γίνει από την αρχή. Το δεύτερο «ερωτηματικό» στην εκλογική διαδικασία, είναι με ποιους καταλόγους ακριβώς θα ψηφίσουν οι φοιτητές και αν εξασφαλίζεται ή όχι η αξιοπιστία των εκλογών. Αυτή τη στιγμή, η οργανωτική επιτροπή αναμένει τους καταλόγους ώστε να προκηρύξει τις εκλογές. Ακόμα και αν αυτό γινόταν σήμερα, οι εκλογές θα ορίζονταν για τα μέσα Φεβρουαρίου.

Συντονίζονται οι σύλλογιο
Αύριο Τετάρτη, οι σύλλογοι καθηγητών, εργαζόμενων και φοιτητών συνεδριάζουν και πάλι από κοινού στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης της πανεπιστημιούπολης, προκειμένου να πάρει «σάρκα και οστά» ο τρόπος αντίδρασης και παρεμπόδισης των εκλογών. Χθες, εκπρόσωποι των συλλόγων των καθηγητών, του διοικητικού προσωπικού και των ΕΕΔΙΠ, τόνισαν την αντίθεσή τους στο νέο νόμο και κάλεσαν σε συμπαράσταση για την ανατροπή του. Εκ μέρους της διοίκησης του συλλόγου ΔΕΠ, ο κ. Κώστας Μπασιούκας εξέφρασε την άποψη ότι «το υπουργείο συνεχίζει με κάθε μέσο, στα όρια της παρανομίας και της αντισυνταγματικότητας, τις προσπάθειές του να εφαρμόσει το νόμο, με τη βία, ενάντια στη θέληση της πανεπιστημιακής κοινότητας». Η κα Ντορέτα Ρίζου, από το σύλλογο των διοικητικών, τόνισε ότι «απέναντι στο ‘μαύρο μέτωπο’ υπάρχει το μέτωπο της ελπίδας και της πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας». Οι σύλλογοι των εργαζόμενων και των φοιτητών ουσιαστικά παίρνουν τη σκυτάλη της αντίδρασης από τους πρυτάνεις, των οποίων το μέτωπο έχει διαρραγεί. Μετά την τελευταία τους συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, σε αρκετά ιδρύματα η διαδικασία των εκλογών συνεχίζεται απρόσκοπτα, σε ό,τι αφορά τις διοικητικές πράξεις των πρυτανικών αρχών που χρειάζονται για εκλογικούς καταλόγους κ.λπ. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πρυτάνεις δεν θα στηρίξουν την προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία εκδικάζεται στις 3 Φεβρουαρίου.

«Παράνομο το υπουργείο»

Χθες, η Σύνοδος των Πρυτάνεων κατήγγειλε την καθαίρεση του πρύτανη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και τη σύγκλητο της σχολής. Οι πρυτάνεις θεωρούν ότι «πρόκειται για μια βαθιά έκνομη πράξη εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας που αναδεικνύει με σαφή τρόπο, όχι μόνο επικίνδυνη προχειρότητα και επιπολαιότητα, αλλά και εμπάθεια ως προς τη διαχείριση ζητημάτων των ΑΕΙ» όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους. Συμπληρώνουν ότι ο λόγος της απόφασης δεν υφίσταται, μετά την απόφαση του Εφετείου Αθηνών, από τον περασμένο Οκτώβριο και τονίζουν ότι «πρόκειται για μια καταφανώς παράνομη πράξη του υπουρ¬γείου Παιδείας».
agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου