Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το PSI

«Οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για το εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων έχουν εμφανίσει πρόοδο τις τελευταίες μέρες». Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του το IIF, το όργανο των διεθνών τραπεζών-πιστωτών της χώρας μας που έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή στις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους...


Με τον επικεφαλής του κύριο Τσαρλς Νταλάρα να δηλώνει  παράλληλα ότι «είναι κρίσιμο να ολοκληρωθεί η συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες στη βάση της συμφωνίας της 26ης-27ης Οκτωβρίου». Με δυο λόγια στη βάση των αρχικών ποσοστώσεων «κουρέματος» που είχαν ανακοινωθεί μετά την τελευταία επί του θέματος συμφωνία σε επίπεδο αρχηγών κρατών!

Την ίδια στιγμή η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, σε σημερινό της άρθρο τονίζει πως κατά βάση ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων ύψους 36 δισ. ευρώ που λήγουν το 2012 ΔΕΝ έχουν κίνητρο να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής.

Ειδικότερα, η WSJ αναφέρει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες ομολογιούχων που ενδέχεται να μην συμμετάσχουν στην εθελοντική αναδιάρθρωση, περιορίζοντας έτσι το στόχο για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 103 δισ. ευρώ. Αυτοί είναι:

- Οι κάτοχοι ελληνικών  ομολόγων που ωριμάζουν εντός του 2012, οι οποίοι δεν έχουν κίνητρο να συμμετάσχουν στο PSI καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα λάμβαναν ομόλογα που λήγουν σε 20 - 30 χρόνια.

- Μεγάλα επενδυτικά  κεφάλαια hedge funds αλλά και κρατικά  επενδυτικά ταμεία (Sovereign wealth Funds) που ελέγχουν περί τα 80 δισ. σε ελληνικά ομόλογα και τα οποία εκ του καταστατικού τους δεν μπορούν να δεσμευθούν για τόσο μακροχρόνιες λήξεις και τέλος

- ομολογιούχοι που έχουν αγοράσει ασφάλιση μέσω των CDS και φυσικά έχουν κάθε λόγο να μην γίνει το deal.

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου