Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Οριστικοποιούνται άμεσα τα πρόσθετα μέτρα

Την ολοκλήρωση του προσχεδίου του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Δημοσιονομικού Πλαισίου, που προβλέπει πρόσθετα μέτρα ύψους 19 δισ. ευρώ, στην περίοδο 2012 - 2014 ή 22 δισ. ευρώ, μέχρι και το 2015, επισπεύδει η κυβέρνηση, προκειμένου να είναι έτοιμο μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Την ολοκλήρωση του προσχεδίου του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Δημοσιονομικού Πλαισίου, που προβλέπει πρόσθετα μέτρα ύψους 19 δισ. ευρώ, στην περίοδο 2012 - 2014 ή 22 δισ. ευρώ, μέχρι και το 2015, επισπεύδει η κυβέρνηση, προκειμένου να είναι έτοιμο μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Στόχος είναι η ένδειξη συνέπειας από την πλευρά της κυβέρνησης στις νέες δεσμεύσεις που ανέλαβε και με την ελπίδα να μεγιστοποιήσει τα οφέλη, από τη Σύνοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2012-2014, ενδεχομένως ανακοινωθεί και εντός της εβδομάδας, ή το αργότερο στις αρχές της ερχόμενης και θα επικεντρώνεται σε μέτρα μείωσης των δαπανών και κυρίως των μισθολογικών και των δαπανών υγείας.

Με την προσθήκη και των διορθωτικών μέτρων (1,74 δισ. ευρώ) που απαιτούνται φέτος, το συνολικό κονδύλι των πρόσθετων μέτρων φτάνει έως το 2014 φτάνει στα 24 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα τα μέτρα στα οποία θα στηριχθεί το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα είναι:

1. Το μισθολόγιο του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων διορθωτικών ενεργειών για το μέγεθος της απασχόλησης μέσω οικονομικά αποδοτικού τρόπου και της απλούστευσης του συστήματος αμοιβών του Δημοσίου.

2. Η αναδιάρθρωση όλων των κρατικών επιχειρήσεων.

3. Το κλείσιμο των μη αναγκαίων φορέων του δημόσιου τομέα

4. Η φορολογική μεταρρύθμιση.

5. Οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.

6. Η μείωση των στρατιωτικών δαπανών

7. Η ολοκλήρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης το 2011, με την πλήρη υλοποίηση των προβλεπόμενων εξοικονομήσεων.

8. Η μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας.

9. Η αναθεώρηση της κοινωνικής πολιτικής και οι περικοπές κοινωνικών επιδομάτων. Ήδη από το 2011 τίθενται εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας, από τα οποία θα εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ.

10. Η αναθεώρηση του πλαισίου των δημοσίων επενδύσεων.

Οι ιδιωτικοποιήσεις

«Κλείδωσαν» οι αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ, μετά τις αποφάσεις της άτυπης συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης και πλέον αποτελούν υποχρέωση της Ελλάδας να τις προχωρήσει και δεν ανήκουν στη� διακριτική της ευχέρεια.

Με δεδομένο ότι η αξία των συμμετοχών του Δημοσίου σε επιχειρήσεις εισηγμένες και μη δεν καλύπτουν παρά ένα μικρό ποσό, του στόχου των 50 δισ. ευρώ, λόγω και της μείωσης των χρηματιστηριακών τιμών, το βάρος πέφτει στη δημόσια ακίνητη περιουσία.

Προκειμένου μάλιστα να πειστούν οι εταίροι, ότι η χώρα μας τηρεί τα συμφωνηθέντα, έναντι της επιμήκυνσης των δανείων του μηχανισμού στήριξης, αλλά και της δυνατότητας του EFSF να αγοράζει ομόλογα από την πρωτογενή αγορά, αν διαπιστωθεί ότι οι αγορές προσφέρουν υψηλά επιτόκια, υποχρεώνεται να προβεί άμεσα σε άμεσες ενέργειες και να δρομολογήσει κινήσεις αποκρατικοποιήσεων, εντός του έτους.

Το τελευταίο σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων, που εντάχθηκε στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, και μετά τις διενέξεις κυβέρνησης και τρόικας, θέτει στόχο την είσπραξη 15 δισ. ευρώ, ευρώ έως το 2013 και έως 50 δισ. ευρώ, με την παράτασή του για το 2015.

Ακίνητα

Σε ό,τι αφορά στη δημόσια ακίνητη περιουσία, μέχρι τον προσεχή Ιούνιο θα ολοκληρωθεί μία καταγραφή των εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης μιας αποτίμησης της εμπορικής αξίας ανά περίπτωση.

Μέχρι το τέλος του έτους θα επεκταθεί η καταγραφή και σε άλλα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν προοπτική εμπορικής εκμετάλλευσης. Ακόμα υπάρχει η δέσμευση, ότι θα παρέχεται ένα τριμηνιαίο και εξαμηνιαίο χρονοδιάγραμμα για συναλλαγές που προγραμματίζονται ένα έτος και δύο έτη μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου