Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Προληπτικές αυξήσεις κεφαλαίου από δύο γερμανικές τράπεζες

Πρόκειται για τις Deutsche Bank και Commerzbank
Προληπτικές αυξήσεις κεφαλαίου από δύο γερμανικές τράπεζες


Σε γενναίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου προχωρούν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας προκειμένου να ανταποκριθούν στο νέο πλαίσιο κεφαλαιακής επάρκειας της Επιτροπής της Βασιλείας αλλά και για να καλυφθούν έναντι δυνητικών κινδύνων από την έκθεση στο χρέος των «προβληματικών οικονομιών» της ευρωζώνης.

Όπως ανακοίνωσε η Deutsche Bank η σχετική απόφαση θα ληφθεί στην επικείμενη συνεδρίαση του Μαΐου εφόσον η διοίκηση της εταιρείας λάβει την έγκριση των μετόχων. Πρόθεση της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας είναι να ενισχυθεί κατά 18 δισ. ευρώ παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγεται μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών με την καλύτερη κεφαλαιακή θωράκιση έναντι πιστωτικών κινδύνων.

Παρόμοια απόφαση αναμένεται να λάβει και το διοικητικό συμβούλιο της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, Commerzbank, η οποία έχει λάβει από το 2009 ενίσχυση από το ομοσπονδιακό ταμείο ύψους 18 δισ. ευρώ. Αυτός είναι και ο πρόσθετος λόγος που η διοίκηση του ομίλου βιάζεται να αυξήσει την κεφαλαιακή της επάρκεια. Διότι η «απελευθέρωση» από τα δεκανίκια του κράτους θα σημάνει την άρση των περιοριστικών όρων του κράτους στη διαχείριση των οικονομικών και θα δώσει τη δυνατότητα παροχής αυξημένων αμοιβών στα στελέχη.

Στόχος της Commerzbank είναι να επιστρέψει το υπόλοιπο των 14,3 δισ। ευρώ στο κράτος μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Αυτό θα γίνει εν μέρει με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 8,25 δισ. ευρώ. Επιπλέον 6,1 δισ. ευρώ θα επιστραφούν με την μετατροπή της «σιωπηρής συμμετοχής» του κράτους (δάνεια μέσω του ταμείου διάσωσης των τραπεζών Soffin) σε κοινές μετοχές.

tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου