Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΓΑΠ + Βενιζέλος εναντίον Λοβέρδου + Χρυσοχοϊδη

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ΓΑΠ και Βενιζέλος τους την έφεραν τελικά του Λοβέρδου και του Χρυσοχοϊδη στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας ότι είχε δίκιο ο υπουργός Υγείας που φοβόταν α) ότι οι δυο τους τα έχουν βρει και β) ότι ο Βενιζέλος θα δώσει τα πάντα προκειμένου να αποκτήσει «προβάδισμα» για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Ταυτόχρονα πρέπει να επισημανθεί...
ότι η διαδικασία που προτείνει ο ΓΑΠ δείχνει ότι στο ΠΑΣΟΚ αποδέχονται τον όρο του Σαμαρά για εκλογές πριν από το Πάσχα. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ο σχεδιασμός της ΝΔ, τουλάχιστον επί του παρόντος.
Η διαδικασία της ουσιαστικής δυαρχίας που επέλεξε να προτείνει ο Παπανδρέου διευκολύνει τον ίδιο και τον Βενιζέλο. Ο ΓΑΠ ευνοείται διότι εξασφαλίζει μία αξιοπρεπή αποχώρηση τον Ιούνιο, χωρίς να πληρώσει την πολιτική του μνημονίου, και τα οφέλη της παρουσίας του στην ηγεσία του κόμματος μέχρι τον Ιούνιο. Και ο Βενιζέλος διότι εκτιμά ότι η εκλογή μέσω των δύο φάσεων τον απεγκλωβίζει από τον κίνδυνο μίας εκλογής από την βάση όπου ο Λοβέρδος έχει σχετικό πλεονέκτημα, και ταυτόχρονα του εξασφαλίζει το «προβάδισμα».
Έχουμε ξαναγράψει ότι ο Βενιζέλος ευνοείται σε αναμέτρηση με τον Λοβέρδο όσο πιο μικρό και ελεγχόμενο είναι το εκλογικό σώμα. Στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος είχε την πιο οργανωμένη ομάδα και αν έχει μαζί του και τους «παπανδρεϊκούς» θα πάρει το χρίσμα της υποψηφιότητας για την προεδρία αβλεπί – τόσο αβλεπί που δεν αξίζει στον Λοβέρδο να θέσει υποψηφιότητα. Έτσι ο Βενιζέλος θα κερδίσει το «προβάδισμα» που διαπραγματευόταν τόσο καιρό με τον ΓΑΠ και θα μπορέσει να πάει στις εκλογές για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο με σχετική άνεση.
Τι μπορεί να πάει στραβά για τον Βενιζέλο, που έχει κάνει συμφωνίες με όλα τα μεγάλα εκδοτικά και επιχειρηματικά αποκομίζοντας είτε στήριξη είτε ανοχή;
- Να είναι εντελώς αρνητικό το εκλογικό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ την άνοιξη. Δηλαδή να πληρώσει ο Βενιζέλος την «νύφη» για όσα έκανε ο ΓΑΠ και οι κυβερνήσεις του (στις οποίες βεβαίως ο Βενιζέλος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο).
- Να ενεργοποιηθούν σενάρια για νέο κόμμα στο χώρο του πολιτικού κέντρου, είτε τώρα είτε αμέσως μετά τις εκλογές.
- Να συνεχιστεί η οργανωμένη και συστηματική «φυλλοροή» των «σημιτικών» και των «εκσυγχρονιστών» προς την ΔΗΑΡΙ του Κουβέλη.
- Να αποκτήσει και άλλη θετική δυναμική ο Λοβέρδος.
Και υπενθυμίζουμε ότι και το 2007 ο Βενιζέλος νόμιζε ότι είχε στήσει σωστά το παιχνίδι, αλλά…

antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου